Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Газовата връзка с Гърция – готова до края на 2021 г.

Гърция

До края на 2021 година интерконекторът Гърция – България трябва да бъде изграден, заяви министър-председателят Бойко Борисов. По думите му с приключване на строителството по него ще започне да преминава втечнен газ от Александруполис, а в бъдеще има възможност капацитетът да се увеличи до 5 млрд. куб. м газ годишно.

Премиерът посети района от трасето, където газопроводът ще пресече река Марица. От направената инспекция стана ясно, че строителните работи по газовата връзка напредват. Към момента на 150 км от трасето са разнесени тръби в подготовка на последващите дейности.

Общата дължина на газопровода е 182 км, от които 150 км на българска територия.

Проектът предвижда реката да се пресече чрез хоризонтално сондирано пресичане, което е най-щадящо от екологична гледна точка. То е с дължина около 500 м, на солидна дълбочина под речното корито и преминава през разнородни земни пластове. Тези особености го правят изключително предизвикателно за строителите. Веднъж започнала, пробивната техника работи непрестанно в продължение на няколко денонощия до завършване на сондажа и успешното издърпване на тръбния дюкер.

Съгласно подписано допълнително споразумение с изпълнителя Авакс, компанията следва да спази обновения от нея график за работа, газопроводът трябва да е изграден до края на 2021 г.

Уговорени са и междинни дати за приключване на ключови етапи. До 15 октомври 2021 г. се очаква да приключат пресичанията през големите водни обекти.

Строителството продължава да се изпълнява при запазване на първоначално договорената твърда цена от 144,8 млн евро.

Проектът за изграждане на газовата връзка с Гърция е ключов за страната ни и за региона поради стратегическото му значение за осигуряване на диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ.

Вижте още: