Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Георги Шопов: Наредба ще оскъпи жилищата с 30%

наредба

Новата наредба за достъпната среда създава проблеми, а не решава такива. Според нея всеки апартамент в нова многофамилна жилищна сграда трябва да отговаря на изискванията за човек с увреждания. Това ще доведе до повече общи части, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата. По-голямата площ ще вдигне и крайната цена на новите апартаменти с близо 30%. Това заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/ пред Bloomberg TV Bulgaria.

Абсолютно излишно е всички апартаменти в една сграда да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания. Това ще оскъпи целия продукт и в крайна сметка лицата с увреждания също ще платят по-висока цена“.

По думите на Шопов новата наредба ще усложни проектирането и ще направи минималната площ на един двустаен апартамент 80 кв. м. Едно от изискванията е терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м, според друго – минималната широчина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на интериорните врати – минимум 80 см, обясни още председателят на НАСП.

Идеята е апартаментът да стане достъпен за човек с инвалидна количка. Това го приемаме, но не сме съгласни с изискванията за коридорите и терасите, защото те правят проектирането невъзможно. Заедно с други браншови организации настояваме за отмяна на част от наредбата“.

Анализирайки наредбата, Шопов подчерта още, че новите текстове за достъпна среда ще направят невъзможно проектирането на по-малки тоалетни в апартаментите, тъй като за тях има други изисквания. А при основни ремонти, преустройства и промяна на предзначението на имоти помещенията също трябва да се пригодят към новата наредба, което в много случаи ще бъде невъзможно.

Призивът на председателя на НАСП е обществото да помисли в съвсем друга посока за подкрепа на хората с увреждания.

* Наредба № РД-02-20-2 ОТ 26.01.2021 Г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията е в сила от 13.03.2021 г. Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството и обн. ДВ. бр.12 от 12 Февруари 2021г., попр. ДВ. бр.18 от 2 Март 2021г.

снимка: НАСП

Вижте още: