Виж 1към1

ГЕРБ-СДС настоява за проверка на строителството на „Буджака“

Прочети още

Гилдиите на архитектите и инженерите подкрепиха Община Плевен в позицията й за новия обходен път на града

Плевен

Гилдиите на архитектите и инженерите подкрепиха становището на община Плевен за новия обходен път на града, съобщиха от местната администрация.

По повод обявена Проектна разработка с възложител Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за изработване на разширен идеен проект на Югоизточен обход на Плевен на Интернет страницата на РИОСВ – Плевен, Общината отново заяви становището си в подкрепа на т.нар. „син вариант“, разработен от АПИ. Планът не засяга жилищни райони и е достатъчно отдалечен от парк „Кайлъка“. 

Позицията на АПИ е обходният път да бъде изграден по също предложения от тях „жълт вариант”, срещу който обаче от Общината се обявиха „против“. Мотивите си местната власт изложи в писмо до Министъра на регионалното развитие и благоустройството. Аргументите са, че проектът не е съобразен с одобрения Общ устройствен план /ОУП/ на Плевен. Преместването на транзитния поток остава в рамките на града. Недопустимо е и преминаване с мостови съоръжения в непосредствена близост пред входа на защитената местност „Кайлъка“, както предвижда „жълтият вариант“, категорични са общинските експерти, архитектите и инженерите на Плевен.

Становището на Община Плевен подкрепиха от Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България, Съюза на архитектите в България – Дружество Плевен, Камарата на архитектите в България – РК Плевен, както и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – РК Плевен.

В свое писмо до Областното пътно управление  и Община Плевен Областният управител на област Плевен Марио Тодоров също оттегли даденото от неговия предшественик Мирослав Петров съгласие за т.нар. „жълт вариант”.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
кметът Спартански 11.06.2021

Кметът на Плевен: Абсурдно е обходният път да засяга парк „Кайлъка“

Напредването на строителството на автомагистрала „Хемус” в участъка между Плевен и Ловеч поставя на дневен ред необходимостта от изграждане на […]

Прочети още
плевен 01.07.2021

Плевен получи право на собственост върху държавен имот, строи ново училище

С решение на Министерски съвет Община Плевен получи правото на собственост върху държавен имот, на мястото на който ще се […]

Прочети още