Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Глад за жилища в идеалния център на София

жилища в София

Едва 0.5% от софийските жилища в идеалния център излизат на пазара всяка година. В централната градска част има около 30 000 жилищни единици, а от тях на пазара се оферират под 150. А едва 20% от имотите търсят нов собственик за първи път след построяването си. Това сочат данни от проучване по поръчка на Имотека.

„Малкият брой оферти в района се реализира изключително бързо, често в рамките на дни. На практика зона с огромен потенциал остава без развитие“, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на компанията. Според нея, ограниченият брой на продавачите в районите с „високи тавани” се дължи на няколко фактора. Сред тях са, че собствениците на имоти в центъра рядко се решават на продажба. А независимо от моментното си състояние, тези жилища са с изключително високо качество и цената им в дългосрочен план може единствено да расте. Много от имотите в центъра са и т.нар. „тъмни прозорци”. Т.е. принадлежат на пасивни собственици, обичайно няколко наследници, документацията по собствеността не е уредена и липсва консенсус за бъдещето на имота. Това води до затваряне на кръга и все по-голямо запустяване на централната градска част.

Активност и профил на клиента

С около 10% расте активността на жилищния пазар, сочат още данните от проучването. По-голям брой сделки на годишна база, както и повече купувачи, се отчитат и във Варна и Пловдив.

„Расте влиянието на най-младите купувачи. Устойчива е тенденцията, характерна за народопсихологията ни – при определен обем налични спестени средства и сигурни доходи, хората да купят собствен имот“, казва още Атанасова.

Позиционирането на младите хора като активни клиенти предполага и промени в начина на избор на имот. За това спомагат и новите реалности, които пандемията донесе. Виртуалните огледи намаляват значително броя на физическите

Цени

Около 5-6% – такова е повишението на цените на годишна база при сделките на компанията, поръчала проучването. Тристайните апартаменти продължват да са най-търсени – 37% от сделките, следвани от двустайните, които представляват 34% от всички покупки. Леко расте интересът към многостайните жилища, за които са сключени 8% от сделките в периода януари-март 2021.

инженерни дейности спад данни строителство

Ипотеки и отстъпки

Ипотечното кредитиране продължава да е ключова предпоставка за растящата активност на пазара. Малко под половината от сделките се сключват с пари в брой. Повечето ипотеки за периода януари-март 2021 покриват съществен дял от стойността на сделката. Над 20% от заемите представляват около 80% от цената на имота. Около 15% от тях пък покриват между 50% и 80% от крайната стойност на сделката.

Висок процент външно финансиране компанията наблюдава при потребители, които предпочитат да запазят спестяванията си в условията на несигурност. Друга група имат малък процент от необходимата сума в брой, но предпочитат да пристъпят към такава сделка заради ниските лихви по ипотечните кредити и очакването за растяща инфлация.

Отстъпките не са фактор на пазара и през това тримесечие, сочат още данните. Над 55% от сделките се сключват без коментар по офертната цена, при около 10% компромисът е в рамките на 1000 евро. При още 20% – до 5000 евро от първоначално обявената стойност.

Мотиви за покупка и продажба

Най-честият мотив за покупка остава необходимостта от собствен дом. А инвестиционно настроените купувачи за тримесечието са около 16% от всички. При продажбите се наблюдава първи ръст на хората, които имат необходимост от свежи пари. Увеличение има и при клиентите, които продават, за да купят друг имот. Спад бележат хората, които излизат от инвестиция – от 56% през първо тримесечие на 2020 до 44% за същия период на настоящата година. Тенденцията е трайна заради все по-ниските лихви по депозитите и ограничените възможности за инвестиция.

Пазарът на къщи

Интересът към къщи остава факт и в началото на тази година. Но докато в София той е повече под формата на голям брой запитвания, то в Пловдив покупките на къщи формират над 20% от пазара. Активното търсене е фокусирано в селата около Пловдив. Първата група купувачи е на местни хора, които търсят опция за екологичен живот близо до града. Друга група клиенти са българи от чужбина със спестени пари. Купувачи на този пазар са и софиянци, които търсят опция за живот извън столицата и се ориентират към района, заради лесен достъп и атрактивни цени. Във Варна пазарът на къщи представлява 6% от общия.

Вижте още: