Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Гласуват вота на недоверие. Премиерът – с „План Б“, ако правителството бъде свалено

Днес парламентът ще гласува на извънредно заседание от 19:10 часа вота на недоверие към кабинета „Петков“.

Това стана ясно, след продължилите вчера близо 8 часа дебати по него. Според правилника за работа на Народното събрание (НС) „гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Проектът на решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца“.

След вчерашните дебати по вота премиерът Кирил Петков заяви пред журналисти, че има „План Б“, ако правителството бъде свалено. От „Продължаваме Промяната“ ще продължат разговори с депутати в търсене на бъдеща подкрепа за управление, след като първият проучвателен мандат отиде отново при  тях.

Припомняме, че до гласуването се стигна, след като миналата седмица от ГЕРБ-СДС внесоха искане за вот на недоверие към правителството. Причината – заради провал във финансово-икономическата политика. След проведените разговори в НС се разбра, че за оставката на кабинета ще гласуват и ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“.

Днес управляващите избират и нов председател на Народното събрание.

Очаква се в рамките на деня да стане ясно кой ще наследи на поста Никола Минчев. Той беше отстранен след искане на „Има такъв народ”, подкрепено от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. А поста му като временно изпълняващ длъжността зае Мирослав Иванов, също от „Продължаваме Промяната“ .

Засега няма официално обявени кандидатури на парламентарните групи за нов председател. А пред журналисти финансовият министър Асен Василев каза, че от „Продължаваме Промяната“ няма да предложат никого от редиците си.


Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
комисия 21.06.2022

Депутати искат промени в ЗОП заради корупционните практики на „инженеринга“

С предложение за промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) управляващите искат да ограничат корупционните практики на „инженеринга“ в строителството. […]

Прочети още
изборите

11 протеста блокират жълтите павета пред Народното събрание

Протестите са съпроводени и от парламентарен сблъсък с начало 11 часа днес. От днес до 23 юни включително пл. „Народно […]

Прочети още