Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Главният архитект на София: Ако не опазим характера на града, няма да впечатлим никого с архитектура от стомана, бетон и стъкло

Архитект

„Това, което е важно за града ни, е да запазим духа на Стара София. Построеното до Втората световна война всъщност носи истинския облик на града. Има образци на добра архитектура и от социалистическото строителство, но характерът на града – това са сградите от онзи период, в който българските архитекти са учили в чужбина, носели са духа на Европа. Това остава за поколенията и ако не успеем да го опазим, няма да впечатлим никого с архитектура от стомана, бетон, стъкло“. Това каза в интервю за БНР главният архитект на София Здравко Здравков.

Архитектът припомни, че срокът за приемане на заявления по програма „Културно наследство“ на Столичната община е удължен до края на месец септември. Благодарение на тази програма изпълнители и проектанти могат да обследват сгради безплатно, уточни той. Стана също ясно, че за предварителните проучвателни дейности и изработване на проектна документация през изминалата година са били предоставени 300 000 лева, а за тази година са предвидени 350 000.

Паметниците на културата на територията на Столичната община са над 1400, като голяма част от тях според арх. Здравков са в добро състояние, но има и такива в аварийно състояние.

Това са „сгради, които са неглижирани от собствениците, които поради естествено износване са започнали да претърпяват деформации. Голяма част от архитектурата е мазилкова, има необходимост от специфична защита, опазване и реставрация“.

Главният архитект обясни, че програмата досега е обхванала три сгради, две от които са на Българската академия на науките. Другата сграда е Студентският дом на площад „Народно събрание“. А очакванията им са, че тази година ще се включат по-голям брой, предимно частни собственици, защото програмата е насочена основно към тях.

„Досега законодателят предвиждаше основно санкции спрямо тези собственици на сгради. Идеята е да се промени подходът. Тези собственици да бъдат стимулирани по различни начини и да не бъдат само на страната на наказания ученик“, коментира архитектът.

„Тази е първият – създаване на механизъм за изработване на документацията от страна на общината, абсолютно безплатно. За да може да се направи следващата стъпка – пристъпване към фасадна реставрация; конструктивно укрепване или каквото е необходимо за дадена сграда.“

Относно финансирането Здравков посочи, че се търсят компании от банковия сектор, които да подпомогнат процеса във фаза строителство. Главният архитект допълни, че търсят и допълнителни финансови инструменти за подпомагане на тези собственици. „Неглижирането на тези сгради в последните години доведе дотам, че голяма част от тях тънат в разруха“, коментира още.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
14.07.2021

Обновяват ценни сгради в София по програма „Културно наследство“

Столична община приема заявления за кандидатстване по Програма „Културно наследство“, която подкрепя опазването на недвижимото културно наследство на територията на […]

Прочети още