Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Глухарчета и светулки вдъхновяват фасадата на тайландски музей

фасада

Музеят на модерния алуминий (МоМа) в Нонтабури, Тайланд, е напълно готов, а поразителната му фасада напомня на поля, обсипани от глухарчета и светулки.

Сложната фасадна структура е изработена от десетки хиляди алуминиеви пръти, много от които с уникален цвят и текстура, а скрито LED осветление ги превръщат в бляскава феерия. С този проект архитектите си поставят една основна цел, която безпогрешно изпълняват, а именно – да се подчертае значението на алуминия в строителната индустрия на Тайланд и ролята на страната в историята на метала. Логично, предвид факта, че именно Тайланд е един от най-големите производители, с богата история в производството на алуминий в Югоизточна Азия.

Сградата от 400 кв. м е работа на позиционираната в Банкок компания HAS Design and Research. Намира се в северните покрайнини на тайландската столица и предлага своеобразно „убежище“ от иначе покрития с бетон град.

фасада

Металът, който се движи…

От HAS Design and Research разказват още, че процесът на проектиране на MoMA започва с проучването на алуминиеви табели, често срещани по улиците на столицата. От там е и идеята да изпозлват материала като свързващ елемент за проектирането на цялата сграда.

Металните ленти, които обгръщат фасадата естествено продължават към тунел, който отвежда към вътрешността на сградата. А в края му се разкрива и основното изложбено пространство.

фасада
Всички снимки: HAS Design and Research

Алуминиевите ленти и светодиодите са алюзия за семената от глухарче и светулките, които са населявали близкия остров Ко Крет. Затова покривната тераса, също облечена в алуминий, напомня на малка джунгла. Тук са разположение много специално подбрани сезонни растения, които насърчават размножаването на светулките.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

фасада 14.12.2021

Рециклирани бутилки от шампанско за новата фасада на Bulgari

Зелена фасада, сякаш покрита с нефрит, блести на новия флагман на Bulgari в Шанхай. Проектът е на MVRDV, които използват […]

Прочети още
фасада 18.11.2021

„Напуканата“ фасада в новия проект на MAD Architects

One River North с леко ексцентричната си „напукана“ фасада определено има шанс да се превърне в следваща архитектурна икона на […]

Прочети още