Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Google представи първия си самостоятелно проектиран кампус

google кампус

Google официално представи новата си централа в Бей Вю (Маунтин Вю, Калифорния). Това е и първият самостоятелно проектиран от компанията кампус.

Погледнат отвисоко, дизайнът покривът наподобява люспи на влечуги. По-внимателното вглеждане обаче разкрива нещо съвсем друго – 90 000 сребърни слънчеви панела с уникален дизайн, който Google нарича „слънчева кожа с драконовски люспи“. Панелите генерират близо седем мегавата енергия, която представлява около 40% от потреблението на енергия в офисите. Вятърните паркове в близост пък могат да захранват сградата с енергия без въглерод в 90% от времето.

Кампусът е проектиран така, че да даде приоритет на опита на служителите на Google в сградата чрез различни елементи – от осветлението и качеството на въздуха до топлинен комфорт и отлична акустика. Автоматизираните сенници за прозорци например се отварят и затварят през целия ден, което позволява непрекъснат максимален приток на естествена светлина до работните места. Вентилационните системи използват 100% външен въздух. Изборът на използваните строителни материали също е екосъобразен.

google кампус

Инициативите за зелено строителство на кампуса включват и създаването на най-голямата геотермална инсталация в Северна Америка. Тя подпомага регулирането на температурата без използване на изкопаеми горива и намалява използването на вода за охлаждане с 90%. Надземните езера на свой ред събират дъждовна вода целогодишно. А системите за пречистване на отпадъчни води служат като циклични източници на вода с цел попълване на 120% от количествата, които сградата ще консумира до 2030 г.

google кампус
Първи по рода си – 90 000 сребърни слънчеви панела с уникален дизайн покриват новия кампус на Google в Калифорния

google кампус
Новият кампус определено отразява цялостната визия и дори идеологията на компанията, заложени в продуктите и услугите им.
google кампус
На пръв поглед хаотично, интериорното пространство следва определена логика, водена от функционалността, не само от естетиката.
google кампус
google кампус
Снимки: Google
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
архитектурни забележителности 04.03.2022

Топ 10 на най-търсените в Google архитектурни забележителности

Скорошна класация на най-търсените сгради в Google показва, че повече от половината сред най-кликваните архитектурни забележителности са в Европа. С […]

Прочети още
Google 18.01.2022

Google вярва в бъдещето на офиса: плаща 1 млрд. долара за офис сграда в Лондон

Служителите на технологичния гигант Google се завръщат в офиса. Компанията потвърди плановете си за увеличаване капацитета на дейността си в […]

Прочети още