Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Гора в небето – най-зелената сграда е „облечена“ с над 75 000 дървета и храсти

Forest in the Sky или в превод – Гора в небето, извежда разбирането за живот в досег с природата на ново ниво. Покрита с над 75 000 дървета, храсти, лози и цветни растения, това може би е най-зелената сграда, или поне една от най-зелените, които са построявани някога някъде по света… Именно това е и най-привличащата вниманието характеристика на дизайна – че четирите страни на сградата са облечени в буйна растителност, за да се слее със заобикалящите я гори.

Forest in the Sky е вдъхновена от вертикалната горска архитектура.

Повече от 75 000 растения от всякакъв вид се разливат от неправилно разположени балкони и пълзят нагоре по стените на конструкциите до 100 метра височина, за да образуват 188 вавилонски висящи градини. 11-етажната сграда се състои от 181 небесни вили с луксозен интериор и комплекс от превъзходни услуги и развлечения.

Само на 45 минути път с кола от центъра на Ханой, този изключителен зелен проект предлага уединение там, където планините се срещат с водите, съчетавайки красотата на спиращата дъха природа и занаятчийска архитектура.

Разположена е на входа на курорта Flamingo Dai Lai, Forest In The Sky, собственост на Flamingo Holding Group. Освен това притежава целия красив пейзаж на еко курорт от 123 хектара, заобиколен от величествената планина Там Дао.

Архитектура, която подчертава визуалната привлекателност, основаваща се на издръжливост, комфорт и функции за пестене на ресурси.

Сградата е оборудвана с различни съвременни зелени технологии. Не случайно я определят като пионер, който налага нови стандарти за устойчиво строителство за Виетнам и не само.

Наред с модерните технологии, за строителството са използвани изцяло местни материали. Предимно конструкцията е издигната от тухли Adobe, смес от циментов прах и дървесна маса. Използвани са и екологично чисти леки бетонни блокове. Като местни материали, според експертите употребата им би имала по-малко неблагоприятно въздействие върху околната среда.

Други приложени решения в проекта са използването на местна дървесина за интериора и бетон, произведен на място.

Типичните енергоспестяващи характеристики на „Гората“ са прилагането на автоматична вентилация; енергоспестяваща климатична инсталация; индуктивно LED осветление, соларни и термопомпени системи.

В допълнение, „Гора в небето“ използва системи от ламинирано/закалено стъкло в комбинация от остъкляване на покрива. По този начин се увеличава максимално естествената дневна светлина и се намалява нуждата от електрическо осветление през деня. По-малкият брой стенни прозорци, използването на отразяваща боя за външни стени и изолацията на покривите също допринасят за намаляване на енергийното потребление.

Forest In the Sky (Гора в небето) е самостоятелна екосистема между жителите на апартаментите, дърветата, земята и биологичните видове изобщо, обясняват архитектите. Чрез вертикално и стъпаловидно обединяване на пространствата се създаде зона с повече пространства за засаждане на дървета и оформяне на вентилационни отвори. Тази комбинация образува оживено пространство, подходящо с решения за вентилация и достъп до естествена слънчева светлина едновременно.

Със системата си за пречистване на отпадъчни води (100% от битовите отпадъчни води се преработват и използват повторно за напояване и тоалетни, като допълнително подхранват самата зеленина) и с подхода за устойчивост сградата има EDGE Advanced – сертификат за зелена сграда. Този сертификат потвърждава, че консумира с 42% по-малко енергия, 22% по-малко вода.

Вавилонските градини

Всички балкони са покрити със зеленина. Решени са с бамбукови подове и широки стъклени стени, заличавайки границите между вътрешното и външното пространство. Така обитателите могат да се попекат на слънце и да се насладят на естествения чист въздух. При това – без да напускат убежището си.

Целта на архитектите е била да създадат хармонично съжителство между човечеството и природата в луксозно и приветливо пространство, създавайки зелен архитектурен модел. Такъв, който е приложим за виетнамските райони, помага за стабилизиране на живота на хората въз основа на наследство и насърчава местната културна квинтесенция в контекста на градския бум и пазарната икономика. И определено са я постигнали!

За проекта „Гора в небето“: Архитектура: Flamingo Architecture; глодещ архитект: Nguyen Thuong Quan; площ:  50893 m²; изпълнители: Jotun, Kohler, Simon, Ao and MBBR Wastewater Treatment, Cadisun, Dongfeng Group Co., Ltd., Hoval, Krueger, LG Air Conditioners, Mitsubishi, Philips, Pros, Rạng Đông, Vietceramics, Vĩnh Tường, Xingfa. Снимки и информация: Flamingo Architecture
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!