Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Господарят на светлината: Тадао Андо

Поредна перла в короната на Тадао Андо – японският архитект печели престижната награда за цялостно творчество Andrée Putman.

Новината, че японският архитект Тадао Андо е отличен с престижната награда Andrée Putman на Créateurs Design Awards, ни вдъхнови да посветим малка част от времето си на големия архитект, чиито проекти често са определяни като бетонни сгради, които подхранват тишината и духовността…

Самоукият гений

Роден през 1941 г. в Осака, Япония, 81-годишният архитект, който е самоук по професия, често е определян като „Господарят на светлината“ благодарение на изящния си подход, при който бетонната архитектура позволява на природата да рисува необуздани отражения вътре и около нейните скулптурни гънки.

Градски музей на литературата в Япония, от арх. Тадао Андо. Снимка: Wikipedia

Силно вдъхновени от японската простота и дзен концепции, сградите на Андо се фокусират върху тишината и вътрешността, а не върху външния характер на архитектурата. Често повтаряща се характеристика, която обвързва повечето от работите му, е празнуването на негативните пространства и идеята за циркулация, тъй като архитектът вярва, че тишината и нищото са мощни качества, които, когато се комуникират чрез пространства, позволяват рефлективно размишление и позволяват да изпитаме „повече“ с по-малко.

Музей за модерно изкуство във Форт Уърт (Тексас, САЩ). Снимка: Wikipedia

Любов от пръв поглед

Съдбовно архитектурно вдъхновение за Андо се оказва „срещата му“, по време на ученическа екскурзия до Токио, с хотел Империал на арх. Франк Лойд Райт. Това е любов от пръв поглед! И само две години след като завършва гимназия, младият Андо се хвърля в архитектурната професия без образование и опит, но с голямо желание. Единственото образование, което получава, се свежда до уроци по рисуване, които посещава вечер, в допълнение към няколко задочни курса по интериорен дизайн.

Вярвам, че начинът, по който хората живеят, може да бъде насочен поне малко и от архитектурата.

Един от най-влиятелните архитекти на нашето време!

Днес Тадао Андо определено е един от най-мощните визионери в областта на архитектурата. Човек, работил повече от половин столетие за създаването на сгради, които издигат човешката душа, той определено е и един от най-влиятелните съвременни архитекти. Нарежда се достойно до големите имена като Франк Гери, Кенго Кума, Заха Хадид…

Неговите проекти, които са над 300, и които можем да открием по целия свят, варират от курорти, ателиета, поклонически храмове, музеи и галерии, театри и конгресни центрове. А сред най-забележителните му творби са Църквата на светлината в Ибараки, Осака, проектирана във формата на кръст; ефирно изваяният Храм на водата в Аваджишима, Хиого и завладяващият Музей на изкуствата в Кобе, Япония. Сред последните му работи е и уникалният Bourse de Commerce в Париж, където се помещава огромната колекция от артефакти на френския колекционер на изкуство милиардера Франсоа Пино.

Музей на изкуствата в Кобе, Япония. Снимка: Wikipedia
Музей на изкуствата в Кобе, Япония. Снимка: Wikipedia

Заслужени отличия

Тадао Андо е лауреат и на най-престижната награда от света на архитектурата – Pritzker 1995 г. Сред наградите, с които може да се похвали, са и Медалът Алвар Аалто; Архитектурната награда на Японската художествена академия; Кралският златен медал на RIBA, Златен медал от AIA (от Американския институт на архитектите) и други.

Наградата Andrée Putman е просто поредният заслужен диамант в професионалната му корона. Желаното от редица архитекти от целия свят отличие е част от наградите Créateurs Design Awards (CDA), което награждава „гениални творби“ в областта на интериорния дизайн, продуктовия дизайн, архитектурата, фотографията, журналистиката и кураторството. Жури от над 300 члена от 55 държави избира победителите за това, че са създали произведения, които отразяват превъзходство в дизайна и практика, вдъхновяваща бъдещите поколения.

Wrightwood 659 в Чикаго (САЩ). Снимка: Jeff Goldberg, Wrightwood 659

„Наградата Andrée Putman за цялостно творчество е основана, за да почете творческия талант на Андо. На архитекта, посветил живота си не само на овладяването на занаята си, но и на дълбокото повлияване на формата на строителната индустрия по целия свят“. В това са категорични организаторите от CDA.

Културата ще остане сърцето на Франция, докато човек живее в преследване на свободата…

„Франция има културно наследство да преследва идеи отвъд границите на една епоха. Революционни проекти като Айфеловата кула и Центъра Помпиду се реализираха в Париж, предефинирайки историческия контекст на града. В процеса на проектиране на Bourse de Commerce успях да усетя нейното проявление в съжителството на традицията и модерното. Културата ще остане сърцето на Франция, докато човек живее в преследване на свободата. Това е посланието, с което искам да достигна до новите поколения. Голяма чест е да получа тази награда за архитектура от Créateurs Design Association.“. С тези думи архитект Тадао Андо коментира новината за поредното си престижно, и отново напълно заслужено, световно архитектурно отличие.

Повече за този проект може да научите тук: Bourse de Commerce – нов музей отваря врати в сърцето на Париж

Любопитен факт, вместо финал:

​С близо 300 гласуващи членове по целия свят и 40 000 имейл абонати, Créateurs Design Awards е единствената престижна награда в бранша, в която най-големите отличия са кръстени на две емблематични жени. Това са французойките Андре Путман (дизайнер и визионер) и Шарлот Периан (архитект).

Арх. Тадао Андо в Църквата на светлината. Снимка: Nobuyoshi Аraki

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Франк Гери 17.05.2021

Как Франк Гери промени Филаделфийския музей на изкуствата

В началото на месеца, след основен ремонт и реконструкция, по които работи световнопризнатият архитект – Франк Гери, отвориха новите пространства […]

Прочети още
Мураками 30.09.2021

Библиотеката на Кенго Кума, посветена на Харуки Мураками

Кенго Кума и Харуки Мураками в едно изречение! Това звучи обещаващо, нали? Всъщност между двамата се оказва, че има доста […]

Прочети още