Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Готови ли са софиянци за отказ от личен автомобил?

софиянци

Навиците на софиянци за придвижване се променят и най-често изпреварват развитието както на инфраструктурата, така и на политиките. Това сочи проучването на ИНОЕЪР – Нагласи на софиянци за отказ от личен автомобил и преминаване към градски и алтернативен транспорт.

Според проекта пpexoдът нa гpaдoвeтe ĸъм ниcĸo eмиcиoннa и ycтoйчивa гpaдcĸa мoбилнocт изиcĸвa ĸoнcyлтиpaнe c гpaждaнитe и вcлyшвaнe в мнeниятa им, пpeди дa ce взeмaт peшeния зa пoлитиĸи.

Проучването сочи, че в домакинствата в София най-често притежават и ползват повече от един автомобил:

Хората, които се придвижват ежедневно с личен автомобил, са предимно мъже (56%) в активна възраст. Ползват автомобила основно за ходене на работа и в допълнение – за други дейности като пазаруване, развлечение и др.

При жените, които се придвижват с личен автомобил, има и втори важен фактор, освен стигане до работното място. Това е необходимостта да се закара дете до училище, детска градина или извънкласна дейност. 36% посочват това като причина да карат всеки ден колата си.

Шофьорите си дават сметка, че постепенно трябва да преминем към по-устойчива градска мобилност, знаят как е в чужбина.

Въпреки това софиянци не са особено склонни да приемат нови рестрикции или повишени цени за услуги, ако нямат алтернатива.  Недоволни са от бавните развития и особено от неспазването на правилата и наредбите сега. Това ги кара да се съмняват в резултатите от предвидените иновативни мерки.

За да бъдат убедени да преминат към друг транспорт, няма да са достатъчни палиативни мерки или малки нововъведения. При това без да се решат трудности с разписанията, маршрутите, цената и хигиената в градския транспорт; безапелационно спазване на правилата; понасяне на цената от всички, включително и самата местна власт и администрация.

Хората, които ползват личните си автомобили, обясняват избора си с местоживеене (в краен квартал, с ограничен градски транспорт, големи разстояния), липса на алтернатива и бързина на придвижването. А тези, които се придвижват основно с велосипед, посочват като основна мотивация удоволствието, което им доставя карането на колело:

снимки и източник: ИНОЕЪР

Някои символични и знакови подобрения – малки победи за велосипедистите – в градската среда биха имали по-насърчителен ефект от нови дигитални приложения.

Максимално практични интервенции и стимули, съчетани с целенасочена кампания, биха постигнали положителен ефект в краткосрочен план от 2 – 3 години. Необходими са усилията на редица заинтересовани странни: Столична община, ЦГМ, транспортните дружества, работодатели и инвеститори, за да се насърчат по-голям брой хора да използват велосипеди.

Бизнес компаниите заемат все по-важно място в процеса на преход към устойчива мобилност.

Пионери сред тях са компании от ИКТ сектора, които се стремят да привлекат, наемат и задържат професионалисти. Опциите за чиста мобилност се оказват важен стимул за служителите. А това кара компаниите да са все по-активни във все по-голям мащаб.

Поради Ковид кризата хората сега са по-склонни от преди да се грижат за здравето си и периодът е подходящ за координирани действия в тази посока.

Данните са от изследване на общественото мнение, проведено сред населението на София на възраст над 16 г. през февруари 2021 г. Извадката обхваща 455 респонденти от специфичните групи на велосипедистите, хората, които се придвижват с личен автомобил, и жителите на новозастроени южни квартали на София.

Вижте още: