Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Готови са предварителните проучвания за изграждане на леко метро във Варна

леко метро

Ще бъдат изградени 7 участъка на градската железница (леко метро) във Варна. Това стана ясно вчера, след като бяха представени готовите предпроектни проучвания за изграждането й.

Анализите разглеждат различни варианти на изграждане на железницата, успоредно с разширението и продължението на бул. „Цар Освободител“ до Летище-Варна и до Индустриална зона-Варна. Проектът е съобразен изцяло с изискванията на ЕС за нови екологични системи за транспорт в градски условия.

Разработката предвижда 7 участъка на трасето на железницата, на които е направен подробен анализ на възможностите за реализация на скоростен екологичен транспорт:
  1. От Летище Варна до бул. „Христо Смирненски“ по бул. „Цар Освободител“. Дължина – 6,635 км, наземно автономно жп трасе, съгласно ОУП на Варна. Особености – слабо застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с булеварди и улици.
  1. От Летище Варна до Индустриална зона Варна. Дължина – 16,618 км, наземно автономно жп трасе, южно от АМ „Хемус“, съгласно ОУП на Аксаково. Особености – незастроена извънградска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.
  1. От бул. „Христо Смирненски“ до жп гара Варна. Дължина – 4,394 км, подземно железопътно трасе. Особености – силно застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с булеварди и улици.
  1. От бул. „Христо Смирненски“ до КК „Златни пясъци“. Дължина – 18,019 км, наземно, автономно железопътно трасе, съгласно ОУП на Варна. Особености – смесено застрояване в градската част и незастроена извънградска част, територии за отчуждаване, пресичания на булеварди и улици.
  1. Отклонение от участък 2 от общински път VAR 2021 (/I-2/-Игнатиево) през село Казашко и планиран мост над Варненското езеро, направление – с. Приселци и град Бяла. Дължина – 14,933 км, наземно, автономно жп трасе, съгласно ОУП на Варна. Особености – незастроена извънградска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.
  1. Отклонение от бул. „Цар Освободител“ до ул. „Девня“ по бул. „Република“, дължина – 2,885 км, наземно, автономно жп трасе. Особености – слабо застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.
  1. Отклонение от пътен възел до Летище Варна до гр. Аксаково. Дължина – 3,35 км, наземно, автономно жп трасе, съгласно ОУП на Аксаково. Особености – слабо застроена градска част, територии за отчуждаване, пресичания с пътища и улици.

В предпроектното проучване са представени и общи сведения за леките градски железници в Европа и по света. За градове, които са близки по население и натовареност на транспортната система до Варна – от Германия, Белгия, Дания, Нидерландия, САЩ.

Има етапи, които, при осигурено финансиране, могат да се случат в кратък времеви хоризонт с гарантиран ефект върху трафика. Има и по-дългосрочни етапи, които са свързани с новата икономическа зона, с южното направление, които също подлежат на обсъждане.

Това коментира кметът Иван Портних и допълни, че напълно реалистично е да се започне с първите два етапа. Това са разширяването на бул. „Цар Освободител“ и изграждането на участъка на железницата до летището и до новата икономическа зона.

По отношение на финансирането за изграждане на леко метро в морската столица, Портних коментира, че с предното правителство са обсъждали възможности за осигуряването му чрез европейски средства или чрез частична държавна подкрепа на този първи етап. Както и за включване на проекта за икономическата зона в Плана за възстановяване. Надява се тези варианти да бъдат актуални и в бъдеще, „защото общината не може да реализира самостоятелно подобни мащабни проекти“.

Пълната разработка с всички варианти е достъпна в сайта на Община Варна.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
леко метро 25.03.2021

Приключи проучването за изграждане на леко метро във Варна

Предпроектното проучване за разширението на бул. „Цар Освободител“ до летището и изграждане на леко метро (скоростен екологичен транспорт) до Индустриална […]

Прочети още
къща 12.04.2021

„Пренасят“ варненска къща от началото на XX век в бъдещето

текст и снимки: Димитър Щерев Къща, построена преди близо 100 години във Варна, ще бъде „пренесена“ в бъдещето. Ще й […]

Прочети още