Готвят ново орязване на градския транспорт в София


От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София.

Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от зам.-кмета по транспорт, Кристиан Кръстев и съветниците от ГЕРБ и ВМРО Зафир Зарков и Карлос Контрера.

Предвижда се сериозно влошаване на транспортното обслужване в редица квартали, но се дават повече пари за частен автобусен превозвач, пишат от гражданската организация.

Промените ще оставят големите квартали Младост 1 и Младост 2 без почти никакъв наземен транспорт. Тролейбусна линия №5, която е една от най-натоварените и използвани линии, значително се орязва, като интервалите за движение ще бъдат 12 минути в пиков час и до 50 мин. след 20:00 ч. В комбинация с предложеното закриване на линия №306, това ще доведе до драстичен спад на транспортното обслужване в тези два гъсто застроени и активни столични квартали, категорични са от гражданското сдружение.

„Необяснимо е защо се унищожава работеща линия като тролейбус 5, който е ползван от около 25 000 пътници на ден. Преди няколко години маршрутът му беше удължен, а сега обслужването се намалява наполовина“, каза общинският съветник Борис Бонев.

Той обясни, че се закрива градска линия 306, което означава, че и довозването до метростанциите се намалява. „Освен, че управляващите оставят Младост 2 без транспорт, те предвиждат и унищожаване на транспорта по ул. „Йерусалим“, което е недопустимо и вредно, казва общинският съветник Борис Бонев.

Докато се орязват градски линии, по които пътуват множество пътници, се разкрива нова крайградска линия, която ще бъде дадена на частния превозвач МТК. Приходите на фирмата ще се увеличат с над 600 000 лв. годишно.

„С какви аргументи се отслабва тролейбус 5 с около 25 000 пътници на ден, а линия 21/22, която превозва само 1200 пътника на ден се засилва двойно“, питат от организацията.

От „Спаси София“ се съмняват в лобиране в полза на частните автобусни превозвачи.

„Не вярвам да е случайност, че за общинския превозвач Столичен автотранспорт все няма пари и получава най-трудните линии, с високи разходи, а частното дружество МТК непрекъснато е фаворизирано. За него винаги има пари за увеличаване приходите, а дружеството е получило едни от най-лесните линии“, казва Андрей Зографски от „Спаси София“, експерт в Комисията по транспорт към Общинския съвет.

Частната компания МТК вече е закупила автобусите, необходими за новата линия, без да има необходимото за разкриването и разрешение от Столичния общински съвет.

От гражданското сдружение се питат как частната фирма има гаранция, че промяната ще бъде одобрена, за да си позволи предварително да направи такава сериозна инвестиция.

Припомняме, историята с крайградските линии е от времето на кметския мандат на премиера Бойко Борисов. През 2008 г. фирма „МТК Груп“, участва в конкурс за отдаване на част от линиите на градския транспорт в София на частни превозвачи, въпреки че по това време тя дори няма лиценз за превозвач. Тогавашният зам.-кмет Велизар Стоилов се раздели с поста си. Борисов подписа договор с две от фирмите, но не и с „МТК Груп“. Следващият кмет Йордана Фандъкова отказ да предостави тези линии на фирмата, която промени името си.

Вижте още:

Над 160 000 кв. м логистични площи са в строеж в София

Възстановяванe на хотeлския сeктор в София до двe години