Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

„Градът отдалече“ – изложба за връзката между изкуството и архитектурата днес

Градът отдалече 1

Във време, когато градоустройството постоянно инвестира в областта на изследване на съвременното изкуство, изложбата „Градът отдалече“ представя няколко аспекта на връзката между „изкуството и архитектурата“ днес.

Представената селекция от творби в Галерия ONE обединява произведенията на художници и архитекти от шест държави, за които градът е както обект на анализ, така и поле за намеса.

Изложбата, която отваря за широката публика вчера и ще продължи до 27 септември, създава диалог между съвременни произведения и предложения, възникнали по време на радикалното движение от 60-те и 70-те години.

„Тя ни позволява да се върнем към ролята на архитекта и да покажем опитите да пренапишем произхода на градовете и  тяхната архитектура“, разказват от Френския институт в България, който реализира изложбата.

Чрез 11 творби на художници и архитекти, изложбата е възможност за една градска разходка от далеч и от близо, разкривайки както утопиите от 60-те години, така и крехкостта на настоящето, изправено срещу екологични и индустриални бедствия.

В рамките на изложбата се провежда и съпътстваща програма с програма, в която участие ще вземат архитекти и артисти:

15 септември: арх. Тодор Михайлов: „Архитектурни и литературни утопии“

16 септември: арх. Александър Йончев: „Ролята на архитектурната утопия в града на бъдещето“

20 септември: арх. Любо Георгиев: „Заинтересованият изследовател“

21 септември: Венелин Шурелов, визуален артист: „Новите медии, обещания и опасности“

23 септември: арх. Стефан Аспарухов: „Периурбанизационните процеси и трансформациите на земеделски територии в България“

Всяка от лекциите е с начален час от 18:30 и продължителност – 60 минути. Входът както за изложбата, така и за лекциите е безплатен.

Градът отдалече 1
Снимки: Галерия ONE /ул. Иван Вазов 14, София/, фотограф на тази: Иван Коловос
изложба 26.08.2021

Архитектурна изложба „Миналото днес“: разказ за архитектурните богатства на „Малката Виена“

Архитектурна изложба „Миналото днес” разказва за културно-историческото наследство на град Русе, който не случайно е известен и като „Малката Виена“. […]

Прочети още
17.08.2021

10 от най-забележителните архитектурни градини по света

Градината винаги е била пространствен стенограф за светилище и както историята не веднъж е показала, по време на криза това […]

Прочети още