Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Градовете на бъдещето – от градски паркове до технологични утопии

градовете

Днес градовете се борят все повече с проблеми, вариращи от натоварен трафик и препълнени сметища, до недостъпни заради липсата на инфраструктура жилищни зони и нарастващо социално неравенство. Ако няма желание и конкретни действия за разрешаването им, тези проблеми само ще ескалират. Факт, валиден както за столицата ни и всеки друг град в страната, така и за градовете по света.

Според прогнози на ООН до 2050 г. населението на света ще достигне 9,7 милиарда. Очакванията са близо 70% от хората да живеят в градски райони, а това неизменно ще се отрази и като по-голямо натоварването на градовете и околната среда. Прогнозират урбанизацията да бъде най-бърза в страните с по-ниски доходи. Предупреждават, че много градове ще се изправят пред сериозни предизвикателства, за да отговорят на нуждите на нарастващия брой жители. В това число осигуряване на адекватни жилища, транспортна инфраструктура и енергийни системи.

За да се справят с проблемите, архитекти, дизайнери и инженери по света работят над множеството иновативни идеи и решения. Има достатъчно примери – от вертикални ферми и оранжерии с биоми, до подземни системи за рециклиране и високотехнологични енергийни решения за сгради и цели градове.

И докато някои все още проучват проблемите и умуват как биха могли да планират решения в по-далечна перспектива, други вече са построени, в строеж или най-малкото – имат готови одобрени проекти.

И все пак, как ще се развиват градовете на бъдещето и какво ще бъде бъдещето на градовете са въпросите, чиито отговори все още звучат като утопия… Или грешим?! Дано!

The Sustainable City, Dubai

“Устойчивият град” е напълно реален. Върху площ от 5 милиона кв. метра (т.е. 2,5 пъти по голям от Монако), градът консумира нулева нетна енергия. Тук са изградени 500 жилища, всички захранвани от слънчеви панели. Водата, която се консумира, се рециклира на място. Няма автомобили, но има велосипеди 🙂 Комплексът отглежда собствени зеленчуци в 11 оранжерии с биоми.

градовете
Снимка: The Sustainable City

Tatu City, Кения

Градът е в процес на строителство. Предназначен за около 150 000 жители, ще има училища, домове, спортни съоръжения и зелени площи. Инвеститор на проекта е Rendeavour, който иска да го превърне в нов и екологичен център на Кения, извън столицата Найроби. От Rendeavour прогнозират градът да бъде завършен през 2022 г.

Снимка: Tatu City Ltd.
градовете
Снимка: Tatu City Ltd.

Eko Atlantic, Нигерия

Това е един от най-амбиционите проекти. С изграждането на Eko Atlantic срещу много, много милиарди долари, се цели изцяло да се преобрази Лагос – най-населения град в Нигерия.

Градът се изгражда върху 10 кв. километра земя, възстановена от Атлантическия океан. Според изпълнителите на проекта изградената подпорна стена ще послужи като защита от крайбрежна ерозия и характерните за мястото бури, но критиците твърдят, че стената може да влоши условията за съседните райони.

Снимка: Eko Atlantic
Снимка: Eko Atlantic

Self-Sufficient City, Пекин

Изпанската компания Guallart Architects е проектирала „самодостатъчен град“ за Xiong’An New Area, на 130 км от Пекин. Градът с население около 5 милиона ще се захранва от чиста енергия. Ще бъде с кръгова икономика, при която отпадъците ще се рециклират, а ресурсите ще се използват възможно най-дълго.

Снимка: Institute for Advanced Architecture of Catalonia
градовете
Снимка: Institute for Advanced Architecture of Catalonia

AI CITY, Китай

Проектът на Bjarke Ingels Group е за високотехнологичен кампус за технологичната компания Terminus Group. Познат като „планинския град“, AI CITY ще се управлява от изкуствен интелект. Интелигентна система от електронни велосипеди, роботизирани превозни средства и самоуправляващи се автомобили ще обслужва целия кампус.

Снимка: LucianR and Bjarke Ingels Group
градовете
Снимка: LucianR and Bjarke Ingels Group

Smart Forest City, Мексико

„Умната гора“ в Мексико ще се разпростира върху 400 хектара зелени площи, със 7,5 милиона растения, 260 000 от които дървета. Това е повече от 2 дървета на жител! Според архитектите така градът ще абсорбира 116 000 тона въглероден диоксид годишно.

Вие замисляли ли сте се колко дървета ви се падат в мястото, където живеете?!

градовете
Снимка: The Big Picture
градовете
Снимка: The Big Picture

New Clark City, Филипините. Градът е в процес на изграждане. Работата по него започна през 2018 г. Предназначен е да бъде „резервен“ град на столицата Манила. Разположен на 100 километра северно от нея и проектиран да бъде устойчив на природни бедствия, новият град ще може да приюти държавните служби, ако столицата Манила се поддаде на природно бедствие като земетресение, тайфун или наводнение. Планът за New Clark City включва използване на зелена енергия и високоенергийни сгради. Очаква се първата фаза от проекта да завърши през 2022 г.

Снимка: BCDA
Снимка: BCDA

Net City, Китай

Инвеститор на проекта е технологичния гигант Tencent, а работата е поверена на NBBJ. Градът ще бъде построен върху рекултивирана земя край река Пърл в град Шенжен. Net City, предназначен за около 80000 жители, ще бъде свързан с останалата част от града чрез пътни мостове и фериботи. Площта му е 2 млн. кв. метра или за по-добра ориентация – приблизително това са размерите на град Монако. Според NBBJ построяването му ще отнеме 7 години. , казва, че ще побере 80 000 души и ще отнеме около седем години.

Снимка: NBBJ
Снимка: NBBJ

Amaravati, Индия

Проектиран да бъде новата административна столица в южна Индия, амбицията е Amaravati да бъде един от възможно най-устойчивите и високотехнологияни градове. Най-малко 60% от града ще бъде покрит със зеленина или вода. Слънчева енергия ще захранва всяка сграда, а транспортната инфраструктура ще включва електрически автомобили и водни таксита. Проектът се изпълнява от Foster + Partners, чиито прогнози са Amaravati да бъде завършен през 2025 г.

Снимка + заглавна снимка: Foster + Partners
Снимка + заглавна снимка: Foster + Partners

Вижте още: