Градовете на бъдещето


През 2010 г. ви представихме редица сгради и амбициозни проекти, които развълнуваха силно архитектурната общност. Сега, 10 години по-късно, през 2020 г. направихме проверка кои от тези сгради са завършени и кои не. Представяме ви оригиналния материал от 2010 г. с добавен актуален статус на проектите. Това са градовете на бъдещето, които вече са градовете на настоящето 🙂

Съвременното общество прави усилия да достигне все повече и повече в архитектурата и да прилага съвременния дизайн при строителството на сгради. Те придобиват своя собствена енергия и обрисуват контурите на градовете от бъдещето – такива, каквито те ще изглеждат след време. Представяме ви някои от тях. 

Дубай

Не случайно му отреждаме първото място. В последното десетилетие центърът на емирството се превърна в несравнима арена на най-модерното и иновативно строителство. Да вземем например т. нар. „динамична кула” – жилищна сграда по дизайн на Давид Фишер. 79 от 80-те етажа на сградата ще се въртят около оста си. Но не като „стандартните” въртящи се ресторанти. Всеки етаж ще се движи независимо от другия, а пълното му завъртане около орбитата ще отнема от 60 минути до 24 часа. Сградата, освен това, ще бъзе „зелена” – енергията, необходима за захранването й, ще се произвежда от вятърни турбини и слънчеви панели. Строителството на сградата ще струва около 700 млн. долара, като ще приключи вероятно до края на годината. Следващият град с въртяща се сграда ще бъде Москва.

Статус: Към 2020 г. този проект не е започнат и няма изгледи да бъде започнат. Стойността на строителството възлиза на 1.2 милиарда долара.

Пекин

Кралицата на деконструктивистката архитектура – Заха Хадид – се е заела с Chaoyangmen в Пекин. Идеята й – космически кораб! Сградите, мостовете и градините преливат един в друг по уникален начин върху 3.5 млн. кв. м. Тази невероятна и огромна структура определено рязко ще контрастира на останалата част на Пекин, да не говорим за класическата архитектура на близкото Министерство на външните работи на Китай. Просторните „космически” сгради няма да струват евтино, но пък заради олимпиадата през 2012 г. се очаква милиони туристи да дойдат да видят творението на Хадид, което всъщност е с традиционен китайски двор.

Статус: Сградата е заъвршена през 2012 г. , висока е 67 метра и се простира на 18 етажа. Общата й площ е 330 000 кв.м.

Глазгоу

Шотландската компания ZM Architecture планира да направи соларни инсталации в реки, канали и езера. Така че в Глазгоу ще „изникнат” доста соларни езерца с водни лилии в чест на огромните и грозни конструкции на електроцентралите. Езерцата ще бъдат от 16 до 50 фута в диаметър, като едно 32-футово езеро може да обслужи една къща с енергията, необходима й за година. Проектът Solar Lily Pad пък спечели международна награда през 2008 г. Оттогава насам архитектите от компанията водят преговори с общинските власти в Глазгоу. Водят се и преговори в Северна Корея и е много вероятно подобни соларни езера да се появят първо там.

Статус: Към 2020 г. няма информация за проекта и неговото реализиране.

Абу Даби

Уникалната форма на Helix Hotel ще го превърне в най-ексклузивната сграда в Абу Даби. В проекта участват Заха Хадид, Жан Нувел, Франк Гери и други. Заради формата на екстериора се очаква повече пространство в интериора, както и повече възможности за откриване на гледки наоколо и надолу. На покрива ще има басейн с прозрачно дъно. Цялата сграда пък ще бъде покрита с полиетиленови панели, които абсорбират силата на светлината и на вятъра, за да произвеждат нужната енергия. За охлаждане пък ще се използва океанска вода.

Статус: Към 2020 г. няма данни сградата да е завършена.

Барселона

Всеки, който знае поне малко за европейския футбол, няма как да не е чувал за Camp Nou Stadium – най-големият в Европа и дом на футболистите от тима на Барселона. Този символ на футбола е строен през 1957 г. и Foster + Partners се зае с неговия ремонт. След реконструкцията капацитетът на съоръжението ще нарасне от 98 000 до 106 000 души, ще има ескалатори, ще се разшири музеят на стадиона и т. н. Така, работата ще приключи през 2011 г., а феновете на Барса тръпнат в очакване и следят всяка стъпка на архитектите. Естествено, те са почерпили вдъхновение от ненадминатия Антонио Гауди. Целият стадион ще бъде покрит с панели в цветовете на отбора. Това ще превърне стадиона в атрактивна илюминация.

Статус: Планът за реконструкция бе спрян за много години поради различни неуредици. Очаква се все пак реконструкцията да започне през 2020 г. или 2021 г.

Синият кристал, Дубай

Връщаме се отново в Дубай, като ви представяме един от най-амбициозните съвременни проекти – Синият кристал. Тази сграда ще бъде „айсберг” хотел, плуващ във водите на Персийския залив. Луксозната сграда ще бъде пететажна, като ще открива невероятна гледка към брега. Само че – как айсбергът ще оцелее в температурните условия на емирството? Според архитектите Франк и Свен Зойер, твърдят, че посредством специални соларни панели ще бъде абсорбирана светлината и топлината, за да се запазят ледените стени на хотела.

Статус: Няма информация този проект някога да е осъществен.

СингапурGardens by the Bay – това е уникалният проект, който ще направи Синагпур още по-уникално място. Това ще бъде една от най-големите „зелени” сгради в света. Тя ще се състои от две конструкии то стомана и стъкло, по дизайн на британската компания Wilkinson Eyre Architects. Сградата ще бъде разположена по протежение на каналът Марина, като ще открива гледка към центъра на мегалополиса. Сградата ще има две ботанически биосфери, с огромни дървесни структури в тях. Те имат двойна функция – ще събират светлина и дъждовна вода, за да захранват сградата с нужната й енергия и да поддържат мини еко системата. Сградата ще бъде откривана на фази, като първата ще бъде през настоящата година.

Статус: Проектът е завършен и привлича туристи от цял свят. Само през 2014 г. посетителите надхвърлят 6 млн. души.

Кристиансанд

Kilden Performing Arts Center ще бележи завинаги малкият норвежки град Кристиансанд. Сградата ще приюти симфоничният оркестър, както и операта и други културни институции на града. Сградата ще бъде довършена през 2011 г. Дизайнът е на ALA Architects, а цената за реализацията на проекта – 200 милиона долара. За да има по-силен контраст на дървените стени, останалата част от конструкцията е в черно.

Статус: Сградата е завършена и отваря врати през 2012 г.

Санкт Петербург
Британците от Wilkinson Eyre са зе заели със задачата да поставят стъклени покриви над историческите сгради на Северната Венеция. Звучи като от фантастичен филм, но пък това ще защити старите сгради – историческо богатство, от суровия климат на града, като едновременно ще превърне историческия ентър в още по-атрактивно за туристите място. Проектът включва още стъклен мост над р. Фонтанка, който ще свързва мястото с останалата част на града.

Статус: Няма информация този проект някога да е бил осъществен.

Рио де Жанейро

Модерият Museum of Image and Sound в Рио по дизайн на Diller Scofidio + Renfro ще запълни празното пространство между нощните клубове на Копакабана бийч. Зигзагообразната структура с външна алея ще съхранява огромните радио и снимкови архиви, но пък типично по бразилски в нея ще ми а иместа за забавление – ресторанти, барове, галерии, както и кино на покрива. Очаква се строителството да приключи през 2011 г.

Статус: Все още в строеж. Очаква се скоро проектът да бъде завършен и да отвори врати официално.

Източник: www.millionaire.bg

 

Вашият коментар