Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Офисите на Гугъл били опасни за дизайна на работното място

Според експерта в офис-дизайна и ръководител на катедрата по дизайн Helen Hamlyn в Кралския колеж по изкуствата в Лондон Джеръми Майерсон пързалките и тенис-масите имат пагубен ефект на работното място. Те съсипват добрия дизайн. Тенденцията да се превръщат офисите в детски площадки е много лоша идея, казва той за Dezeen.

2

Майерсън смята, че детска площадка може да е приемлив офис за Гугъл, но другите компании трябва да бъдат особено предпазливи в копирането на технологичния гигант.

7

Вместо това всяка компания трябва да определи собствената си организационна култура и с помощта на специалисти дизайнери да създадат пространства, които подкрепят и развиват тази култура.

9„Подходът на Гугъл е правилен за Гугъл – казва Майерсон, – но всяка компания се нуждае от собствен облик, обединен от физическата инфраструктура на офиса и културата на организацията.“

11

„Работата е сериозно нещо и аз предполагам, че културният модел на Hаworth е сериозен опит да се покаже, че не всички фирми се нуждаят от творческа кошарка“, казва Джеръми Майерсън във връзка с изследователската методология на Hаworth, която подпомага да се съвмести офис-дизайнът с офис-културата.

6

Гугъл въведе измамен офис-интериор. В седалището в Тел Авив има изкуствен плаж и пързалки, а в един от лондонските офиси има бронирани коли, плажни вили и заседателни зали, маскирани като огромен зар.

8

„Искаме да сме като Гугъл е всеобщо погрешно схващане, с което клиентите се опитват да убеждават дизайнерите, че имат нужда от непретенциозни офиси, игриво обзавеждане, маси за пинг-понг или игрални зали“ – потвърждава и Габор Нейви от Haworth.

5

„Проблем е, когато културата на организацията не е като на Гугъл и шансовете подобна концепция да се постигне обратен ефект – служителите да разпускат в игралната зала или да играят пинг-понг, а работещите да се възприемат не като творчески новатори, а повече като хора, които саботират ежедневните им занимания“ – казва той.

Google Campus Dublin - Gasworks - Microkitchen - Floor Identity: Waterworld - Foto Peter Wurmli - © Camenzind Evolution

Според Фредрик Йост от шведското студио за графичен дизайн Snask, най-популярните пързалки в кампуса на Гугъл не са одобрявани от повечето служители на компанията. „Всеки мрази пързалките, защото съсипват дрехите. Пускаш се веднъж първия ден и никога повече не повтаряш“ – казва той и добавя: „Ако работиш близо до тях чуваш непрекъснато как хората викат, защото туристите и новоназначените ходят там непрекъснато.“

4