Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Henning Larsen пребори Zaha Hadid Architects с проект за устойчив дизайн

Датското архитектурно студио Henning Larsenеn Architects спечели международен архитектурен конкурс и ще строи въглеродно неутрален конферентен център с устойчив дизайн. Във финалния етап на конкурса датските архитекти победиха четирима други сериозни претенденти, включително Zaha Hadid Architects и MVRDV.

Фокусна точка в проекта, който трябва да предложи многофункционална зона за обществеността в неразвития все още район между Новия град на Пуджианг и югоизточния бряг на езерото Гуандинг, е мащабен конферентен център с кръгла форма и пролука в средата. Дизайнът е вдъхновен от представата на архитектите за това как би изглеждала Земята след удар с метеорит. „Основна цел на дизайна е също така да се повиши информираността на потребителите и възприемането на устойчивостта. Наклоненият покрив на конферентния център с изглед към езерото Гуандинг представлява уникална платформа, която подчертава живота с нулев въглерод“, обясняват от Henning Larsenеn Architects.

Сред предимствата на новия конгресен център архитектите изтъкват, че ще бъде построен с разнообразие от нисковъглеродни, екологично чисти материали и устойчиви технологии.

Централният двор представлява екологичен парк. Тук системата за пречистване на водата и поддръжка на разнообразната флора и фауна ще бъдат част от триизмерния пейзаж. „Чрез обвиване на структурата във воден пейзаж, мястото и езерото Гуандинг се комбинират, за да създадат безпроблемно визуално изживяване“. Това разкриват архитектите и допълват, че към основната сграда ще бъдат изградени и други сгради с различни размери и предназначение.

Предвидени са например офис сграда, читалище, голям обществен център със зали за танци, културни и арт дейности и пр. Проектът включва и кафенета, ресторанти, магазини и паркови зони за отдих. Основната идея за устойчив дизайн, архитектите възнамеряват да постигнат чрез архитектурните форми на сградите, използваните материали, консумацията на вода и енергия, интелигентни системи за управление и др.

Визуализации на проекта: Henning Larsenеn Architects

Последвайте ни във Facebook – най-важното предстои!
27.09.2021

Zaha Hadid Architects спечели конкурса за обновяване на литовската жп гара

Zaha Hadid Architects (ZHA) ще проектира реконструкцията на централната жп гара във Вилнюс, Литва и изграждането на изцяло ново съоръжение […]

Прочети още
фасада 14.12.2021

Рециклирани бутилки от шампанско за новата фасада на Bulgari

Зелена фасада, сякаш покрита с нефрит, блести на новия флагман на Bulgari в Шанхай. Проектът е на MVRDV, които използват […]

Прочети още