Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Хитър начин да подобрите домашния компост за градината

компост

Домашният компост е безценен в градината – той е страхотен стимулатор за почвата, подобрява нейния състав и създава благоприятна среда за растеж и развитие на растенията. Представлява естествен, при това почти безплатно произведен тор, който се получава в резултат на естествени биохимични процеси, водещи до разлагане на растителна маса.

Приготвя се от растителни отпадъци – събрани в градината листа, окосена трева, надробени клонки и храсти; отпадъци от кухнята като обелки от плодове и зеленчуци, листа от запарен чай, остатъци от кафе и т.н. А за да направите наистина добър компост, имате нужда от смес 50:50 от материали, които са богати на азот и въглерод. Азотът идва от буйни, зелени материали като окосена трева. Въглеродът – от кафяв материал, като дървесни стъбла и картон. Иначе казано – за всяка кофа със зелен материал трябва да добавите същия обем кафяво. Друга важна особеност е да поддържате компоста аериран.

Ако имате твърде много въглерод в купчината си за компостиране обаче, процесът ще бъде много бавен… Освен ако не се доверите на експертите по градинарство, които откриха странен но ефективен начин да оптимизират процеса на разграждане и подобрят характеристиките на домашно приготвения компост.

компост

Изненада! Студена газирана кола може да подобри характеристиките на вашия компост за градината ви.

Студената кока-кола през летните горещини в градината може да има повече от едно приложение. Освен да ви разхлади и да ви осигури подобаваща доза енергия, може да бъде приложена и в градинарството. Защото, оказва се, градината също обича газирани напитки. 🙂

Ако сами си правите компоста у дома и искате да подобрите характеристиките му, тази изненадваща, но лесна за изпълнение хитрина ще доведе до по-здрав компост, който съответно ще подобри и здравето на вашите растения. Но… предимствата съвсем не свършват до тук. Вижте как да използвате недопитата кола, за да реализирате идеите си за градински дизайн навреме за лятото.

Защо да използвате газираната напитка за вашия компост?

Може и да ви звучи като последния продукт, който ще бъде полезен в градината, но всъщност добавянето на малко кока-кола в компоста ще „активизира“ процеса на разграждането й. Това е така, защото киселината, която се съдържа в нея подпомага и засилва процеса на компостиране, докато захарта в напитката привлича микроорганизми, които са полезни за ускоряване на процеса на разграждане.

Опитайте! 🙂

снимки: Freepik.com и Shetterstock

21.03.2022

Пролетни идеи: Как да проектираме перфектен цветен двор?

С настъпването на пролетта е време да помислим и как да се погрижим за цветните лехи в двора. Какъвто и […]

Прочети още
сажди 04.05.2022

В помощ на енергийния преход: Покритие от сажди улавя слънчевата топлина

Покритие от рециклирани сажди улавя слънчевата топлина по-добре от графена, твърдят учени. Според тях материалът може да помогне значително при […]

Прочети още