Холандия превръща автобусни спирки в „спирки за пчели“


Покривите на стотици автобусни спирки в Холандия са покрити с растения като подарък за пчелите. Общо 316 са били покрити в зеленина в Утрехт. Това ново решение не само подпомага биоразнообразието на града, но и помагат за улавянето на финните прахови частици, както и съхраняването на дъждовната вода. За покривите се грижат работници, които се движат с електрически превозни средства, а автобусните спирки са оборудвани с енергийно ефективни LED светлини и бамбукови пейки.

Спирките са само една част от редица мерки, въведени от Утрехт в опит за подобряване на качеството на въздуха.

Градът има за цел да въведе 55 нови електрически автобуса до края на годината и до 2028 г. да има „напълно чист обществен транспорт“. Електричеството, използвано за захранването на автобусите, ще идва директно от холандските вятърни мелници. Утрехт също така притежава специална програма, която позволява на жителите да кандидатстват за финансиране и да превърнат собствените си покриви в зелени.

Според статистиките, в Холандия живеят над 300 вида пчели като повече от половината от тях са застрашени от изчезване.

„Зеленият покрив е добър за здрав и годен за живеене град… който следователно може да се справи по-добре с климатичните проблеми. Той помага да се предотвратят наводненията и гарантира, че страдаме от по-малко горещини“, се казва в официалния сайт на град Утрехт. През следващите няколко години служителите планират да инсталират слънчеви панели на автобусните спирки.

Източник: independent.co.uk , Bored Panda

research symptoms