Hörmann вече е силен играч и с дървените интериорни врати


Групата Hörmann вече разполага и с дървени интериорни врати в продуктовата си гама

Който свързва марката Hörmann единствено с врати от стомана и алуминий, от няколко години не е в ритъма на новостите. Закупуването на предприятието HUGA през 2012 г. изкара групата Hörmann на пазара на дървените интериорни врати. Междувременно проведените мащабни промени и инсталирането на нова производствена линия в завода доведоха до нова продуктова програма.

„За нас присъединяването на HUGA бе добра възможност да разширим допълнително асортимента си. Предприятието действа почти самостоятелно на пазара и запазва стратегическото си положение. С тази концепция постигнахме успех и с други предприятия. Паралелно с това искаме да използваме силната си търговска организация, за да продължим да увеличаваме пазарния си дял“, коментира Мартин Хършман, председател на управителния съвет на групата Hörmann.

Търговската мрежа на HUGA е концентрирана главно върху дребните предприятия и търговци, докато Hörmann разполага със значително по-голяма разпространителска мрежа. Стратегията за използване и на двата канала за разпространение определено ще доведе до успех в представянето на новите интериорни врати, тъй като ще се използват всички налични възможности.

Инвестиции в производството

С големи инвестиции в производството са създадени предпоставките за безпогрешен производствен поток, повишена е продуктивността и с това са намалени сроковете на доставка. Инвестициите са всеобхватни – като се започне от доставката на суровините и материалите и се стигне до готовата врата, подредена в склада.

Производството на вратите е разширено с две нови халета на площ от 3500 кв. м, производството на касите също вече разполага с допълнителни 4000 кв. м и производственият поток е организиран по нов начин.

Допълнително е организирано ново хале от 600 кв. м за експедиция, така че готовите продукти да могат да се товарят в защитени от атмосферните въздействия условия.

Чрез новите производствени инсталации е създадена по-добра организация и процесите протичат по-бързо. Инсталирани са нов център за обработка, както и нови автоматизирани монтажни и опаковъчни линии. В новите линии за лакиране се използват единствено лакове на водна основа.

Днес предприятието разполага с около 30 000 кв. м производствена и логистична площ и има повече от 300 служители.

Гамата продължава да се допълва

На базата на присъединяването на HUGA Hörmann можа да разшири отново своята програма за жилищни врати и да ги допълни с  дървени интериорни врати.

Жилищните входни врати са също част от гамата на Hörmann. Така се създава визуална хармония с интериорните врати в жилището.

 

За да отговори на различните изисквания, отнасящи се до вратите, HUGA предлага различни материали за крилата. Врати с изрязани остъклени части се предлагат обаче генерално от ПДЧ.

На разположение на клиента са четири различни дизайнерски линии. BaseLine включва врати с изчистен дизайн с напълно равна повърхност на крилото. По-ексклузивен индивидуален дизайн предлагат вратите от линията DesignLine. Прави или фрезовани, крилата имат апликация от облагородена стомана, фуги или изрязани остъклени части. Освен това се предлагат модели във винтидж стил.

Изпълнени със светлина помещения и оптимално използване на площите – това може да се постигне със стъклените врати на Hörmann, които са ново попълнение в продуктовата програма.

 

Като допълнение на интериорните към програмата на Hörmann са добавени изцяло стъклени врати. GlassLine е колекция, съставена от пет различни варианта на стъклото – от напълно прозрачно до силно матирано. В зависимост от изпълнението за дизайнерските линии се предлагат варианти с бяло боядисана повърхност, три с фурнир от естествена дървесина със защитен лак или с много здравата повърхност Duradecor.

След визията идва усещането

За много от вратите се предлагат не само десетте гладки декора на устойчивата повърхност Duradecor, имитираща дърво, но и две дървени структури, които се възприемат визуално и на допир почти като истинска дървесина, както и три практически напълно реалистични дървесни декора. При тях изразената структура и декорът са напълно съгласувани.

Визуално и като усещане – заблуждаващо правдоподобни. Особено здравата повърхност, предлагана от Hörmann с частично синхронизирана структура. Точно тя прави имитацията изразителна

 

Предприятието предлага и дървени входни врати. Те отговарят на изискванията за климатичен клас 3 и постигат клас на звукоизолация 2 (Rwp > 37 dB). Предлага се опцията за изпълнение на вратите с противовзломна защита до WK2. Допълнително може да се прибавят електрически насрещник, по-голям ъгъл на отваряне, моторна ключалка, също така е възможно изпълнението на пожароустойчива врата Т30.

Единствено по рода си качество

С новата програма Hörmann си поставя за цел да предлага високо качество на клиента. С 80 мм дебела рамка с усилване при пантите и ключалката се осигуряват по-висока устойчивост и по-добро закрепване на покриващите крилото елементи.

За да се постигне нужната устойчивост на формите и при касите, те се подсилват с 25-милиметров пълнеж и са облечени серийно с MDF. Това предотвратява появата на дървесни стърготини по заоблените части на обличането. Меламинов слой върху пълнежа предотвратява навлизането на влага от стената, а чрез този вид повърхност се получава по-добро закрепване на монтажната пяна.

За по-добра устойчивост и срещу измятане на крилото стандартно се поставя 80 мм широко усилване на рамката при пантите и ключалката.

 

Мястото на закрепване на пантите е подсилено със стъкленовлакнест фазер и дълбоко захващане на винтовете. По този начин се постига носимоспособност до 80 кг, с което се избягва провисването на крилото. При нужда от по-големи и тежки крила се добавят усилвания от стомана.

Подсиленото място за монтаж на пантите със стъкленовлакнест фазер позволява носенето на крила до 80 кг.

 

За затрудняване на насилствено влизане вратите серийно се произвеждат с шест точки на заключване. Насрещниците се закрепват с метални скоби, завинтени дълбоко към пълнежната дъска на касата.

Дълготрайно функциониращото уплътняване срещу студ и посегателство, както и плътното затваряне на крилото се постигат с двукамерно уплътнение. В улеснение на монтажа на дървената каса Hörmann залага на стабилни ъглови връзки. Те се закрепват здраво чрез завинтване и са така конструирани, че разпробиванията остават скрити и обличането остава ненарушено.

Повърхности за високи изисквания

Особено здравата повърхност Duradecor се произвежда по специална технология, при която се използва преса, позната от производството на ламинирани подови настилки. Декорът, основното тяло и декоративната плоча се пресоват с голям натиск и при висока температура от 200°С, като по този начин стават практически неразделно свързани. По здравина и износване повърхността Duradecor е почти еднаква с повърхността на работните кухненски плотове, устойчива е на високи температури и се поддържа особено лесно. Резултатът е повърхност между CPL и HPL.

Стоманена каса като алтернатива

В домакинства, чиито врати са подложени на активна експлоатация, си струва интериорните дървени врати да се комбинират със стоманена каса. За допълнителен монтаж на дървени интериорни врати и стоманени крила до 50 кг, респективно 80 кг, Hörmann предлага в програмата си нова стоманена каса. Към касата VarioFix може да се добави декоративна лайстна и с това да се поемат отклонения на стената от 20 мм. Така касата може да се монтира в стени с дебелина от 120 м до 140 мм. Съставената от две части каса може да се монтира към всички видове стени и е подходяща както за фалцова, така и за безфалцова конструкция.

Визуално касата VarioFix стои убедително. Герунгът в ъглите не се разпознава благодарение на непрекъснатия заваръчен шев и обработката му.

 

Монтаж, аналогичен на дървената каса

Първо се поставя и фиксира едната част на касата. В следващата стъпка се нанася двукомпонентна пяна, така че минимум 50% от повърхността да бъде покрита, а при желана по-висока звукоизолация – цялата. След втвърдяването на пяната се поставя втората част на касата VarioFix и се заклинва към първата. Повече закрепвания например под формата на завинтване не са необходими.

Визуално касата VarioFix също стои убедително. За разлика от дървените каси тя няма видими връзки на герунг. Преходът в ъглите не се разпознава благодарение на непрекъснатия заваръчен шев и допълнителната му обработка.