Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Хотелиер за новата Програма за настаняване на бежанците: Може да сме прости, но не сме луди!

Пламен Козарев: Ще накарат държавните служители да работят по държавните бази, които поемат бежанците – дали ще готвят или ще са на рецепция, защото заплатите им така или иначе вървят.

165 хотела са се включили по новата Програма за хуманитарно подпомагане за бежанците, която трябва да стартира от 1-ви юни. Новото е, че за нощувки на хотелиерите, приели украински граждани, ще се плаща по 10 лева, а за тези, които са готови да осигурят и храна – 15 лв без ДДС на ден. Въпреки факта, че над половината хотелиери са подновили участието си в програмата, към момента остават над 30 000 бежанци, които ще трябва да бъдат преместени от местата, които пък няма да подновят договорите си.

От Държавната агенция за бежанците ни увериха, че за всеки един украински гражданин, разселник от войната, ще бъде осигурено настаняване и след 31 май. За много хотелиери обаче подновяването на програмата е невъзможно по ред причини.

От една страна заради факта, че базите им са заети за активния летен сезон. От друга – заради прекалено малкото пари, предложени от държавата за покриване на режийните разходи. Такъв е случаят с един от хотелиерите в Приморско, чийто управител пожела да запази анонимност. Той няма да продължи приема на бежанци след 31 май и очаква от Министерство на туризма да предложат план график за преместването на настанените към момента в хотела му 390 човека. Не пропусна да спомене и факта, че държавата все още не е изплатила обещаните за м. април средства по настоящата програма, превод за който от бранша очакваха на 18 май. Признава, че това поставя хотелиерския бизнес пред сериозни изпитания.

Пламен Козарев, собственик на два хотела в Балчик – „Лотос“ и „Лотос 1“, който беше един от първите, приел бежанци у нас, от първи юни ще предложи едва 10% от местата си по новата програма, и то заради лични мотиви, а не защото програмата е адекватна. Според него „Държавата не знае какво прави“ и „номерът с новата програма няма да й мине повече от месец“. Ето какво още разказа г-н Козарев в разговор за 1към1 по казуса и причините на хотелиерите да не подновят участието си в програмата.

автор: Деница МИТЕВА, заглавна снимка: БТА, архив

Г-н Козарев, ще подновите ли приема на бежанци по новата Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна?

Да, и двата ми хотела ще подновят приема по Програмата, но само с по 10% от местата и без храна.

Защо така решихте? Какви са мотивите Ви?

Защото може да сме прости, но не сме луди. Защо не се обърнете към някои държавен служител те да ви кажат каква е истината, защо крият? Истината е, че не знаят какво ще правят…

Преди да се чуя с Вас говорих с Агенцията за бежанците. От там ме увериха, че работата по новата програма върви по план. В момента се проверяват хотелите, които са подали заявка за участие. По думите им, всичко е наред. Какво крият, има ли други възможности за получаване на подкрепа, така че сумата от 15 лв. за храноден да бъде по-адекватна?

Естествено, че има. По еврофондовете има преведени пари и то много отдавна, които са прехвърлени от кохезионните фондове, които България трябва да връща на Европейския съюз, към Социалния патронаж. Т.е. към държавното Социално подпомагане, към което в момента са причислени и бежанците. И сега ангажимента на Социалното подпомагане, БЧК и Агенцията за бежанците е да ги хранят всички тези хора по европрограми, защото пари има. И те трябва да поемат хранодена на всички бежанци, които са настанени по хотелите без опция „хранене“. Тази информация обаче се крие, защото сега ще изиграят едни търгове с външни фирми и тези пари ще ги дадат на тях. На нас сега ни предлагат 5 лева, а на външни кетъринг фирми ще дадат по 15-20 лева за същото нещо и те ще започнат да разнасят храна и да хранят бежанците. Обаче не знаят, че всички хотелиери, които до края на месеца са поели хранодена на бежанците, включително и държавните такива, от следващия месец няма да го правят. А държавата от юни ще трябва да храни над 30 000 бежанци през БЧК или през която и друга организация, получила пари за това.

А защо не се казва това според Вас?

Те не го казват нарочно, за да могат да набутат колкото се може повече колеги хотелиери да го правят и да могат да натиснат колкото се може повече държавни станции да го правят за сметка едва ли не на държавните служители.

Как така за сметка на държавните служители?

В момента масово държавни служители връщат почивните си карти и няма да използват 14-те дни, които им се полагат от държавата. И на полицаи, и на военни и на други държавни служители са им казали да си връщат картите за почивка.

снимка: хотел Лотос, Балчик

Вие получихте ли за април плащанията по програмата, които трябваше да минат на 18 май?

Никой не е получил плащания за април, само за март. В момента от държавната администрация според мен чакат да мине първо число, да видят колко бежанци остават настанени по хотелите, с какъв бюджет разполагат и т.н. Затова бързат да правят анкети и регистрации на колеги по новата програма, само и само да видят накъде вървят нещата и да преценят дали парите, обявени по фонда ще им стигнат, за да могат да направят сметки как ще хранят всички тези хора. Може да се окаже, че няма пари, с които да ги хранят. А ако това стане, ще се помъчат да оставят издръжката им на хотелиерите и държавните бази.

Може ли да обясните принципа на държавните бази, какво имате предвид?

Ще обясня, да. Така или иначе на служителите на държавните фирми им се плащат заплатите, Агенцията за бежанците смята, че на тях няма нужда да им се начисляват допълнителни заплати, режийни разходи и пр. Те така изчисляват и хранодена за хотелите – махат всички разходи, остават само тези за стоката, в размер на около 5 лева, и казват на хотелите – ако сте съгласни, хранете ги. Само че този номер ще мине най-много един месец, следващият няма да мине. И тези разходи сега ще поемат държавните бази. Т.е. ще ги поеме всяко едно министерство от бюджета си, защото работниците му са бюджетни. Държавните служители дали ще ги изпратят да готвят по базите или да бъдат на рецепция, заплатата им върви от заложения ФРЗ за цялата година. Просто ще ги накарат да работят по почивните бази. Но в този случай се оказва, че държавата не плаща, защото вече веднъж е платила чрез бюджета на въпросното министерство. А на нас хотелиерите не ни плащат, защото казват, че щом държавните бази могат да ги хранят, можем и ние.

Казахте, че от капацитета на Вашите хотели ще предоставите само 10% за бежанци. За другите 90% какъв сезон очаквате?

Приемам бежанци, само заради Агенцията за бежанците и защото лично съм поел ангажимент към г-жа Герасимова да отделя стаи. Включително имам и капацитет за резервни, при следваща голяма бежанска криза евентуално. Аз знам за какво става въпрос, защото съм работил с подобни ситуации и преди, но колегите няма да го направят. Още повече, че румънските туристически фирми и румънските граждани плащат веднага 50% депозит за почивка. Причината е, че искат да си гарантират, че няма да им вдигнем цената през сезона.

Защо имат такива опасения?

Заради постоянното вдигане на цените на стоките и услугите и ние всеки месец имаме актуализация на цените нагоре.

Така че сезон ще има, ще бъде силен и никой не иска да се занимава с бежанци.

Защото има работа и ще има много работа. Помислете само за всички тези държавни структури, които няма да могат да си ползват евтините почивки. Тези хора все пак ще трябва да почиват. А предвидените пари, които държавният служител е заделил за разходи на държавната база за 14 дни, сега ще ги даде на частната база за 3-4. Хотелите ще бъдат пълни с българи и с румънци. И ние това го знаем, защото работим от 25 години в туризма.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
бежанци

Половината от хотелите оставят настанените бежанци и по новата хуманитарна програма

В ход е записването за новата Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна Над 23 000 легла в […]

Прочети още
Панковски 07.03.2022

Красимир Панковски: Основният проблем за украинците в момента е, че не могат да стигнат до граница

„Мати Україна“ е сдружението на всички украински организации в България, което повече от седмица работи активно в оказване на помощ […]

Прочети още