Христина Петрова: Търговецът трябва да разбира хората, да създава емоции в тях


Интервю: Ани ДАМЯНОВА, Лина ГЕОРГИЕВА

Скъпи приятели, срещаме ви с една прекрасна дама, с която се запознахме наскоро Христина Петрова – Мениджър „Продажби“ –  Системи за климатизация Samsung.  Миналата година те взеха участие в нашия форум BUILDINGSTYLE и там всъщост се видяхме за първи път. Разпознах Хриси още в колата, когато пристигна, по гласа 🙂  –  мек, приятен дълбок, леко дрезгав и в същото време пълен с емоция, която не можеш да объркаш. С това я запомних, когато я чух по телефона и после когато я видях в Банско. Днес в разговора ни разбрах, колко важна част от работата й е емоцията, защото според нея търговецът трябва да разбира емоцията на клиента и да я създава също. Философия, която много ми допадна. Изключително женствена, Хриси избира малко мъжка професия, казвам малко, защото само продуктът е по мъжки сложен, но пък търговията е в женски род:)

Знае три езика, увлича се по източните философии, вярва в положителната нагласа и добрината, разбира от топлотехника, още от малка се учи да заварява и да работи с ъглошлайф…и споделя, че във  всеки един момент се чувства жена! Какво да ви кажа, една многопластова личност, с очевидно много таланти, но това което се вижда веднага е красотата. Тя е красива и умна!!!

Сипете си нещо и прочетете или погледайте! As you like!

Хриси, много се радвам, че прие нашата покана, благодаря ти! Как започна кариерата ти? Какво e образованието?

Аз съм един обикновен икономист (смее се). Първо завърших „Начална училищна педагогика с английски език“ в Софийски университет, парлелно завърших „Стопанско управление“ отново в Софийски университет, направих магистратура по Международни икономически отношения“ със специализация „Управление на международни проекти“ в УНСС и накрая се довърших с магистърската програма на Американския университет за управленски кадри „Еxecutive MBA”.

В такъв случай, как стана специалист в топлотехниката?

С практика и отдаденост вече доста години. Когато обичаш работата и продукта си, се  учиш със страст. Имаш ли желание, няма сила, която може да те спре. Научаваш се на абсолютно всичко. За моя огромна радост, първите 10 години бях част от страхотен екип и прекрасни работодатели. На тях дължа страшно много.

Мислиш ли, че такъв трябва да  е добрият търговец?

О, да! Добрият търговец освен, че познава добре продукта си, той трябва да познава още по-добре нуждите на клиента, да се стреми към разрешаване на неговите проблеми. Дори да звучи леко клиширано, да, това е целта – клиентът да се чувства важен, обгрижен и да има разрешен проблем. Не искаме ли всички ние точно това? Тогава идват познанията. Как твоят продукт, може да реши проблем или да запълни дадена нужда на клиента. Ясно е, че всички работим с цел постигане на нормален жизнен стандарт, но за мен на първо място винаги остава желанието да помогна, да намеря решение. В тази връзка, тибетските ми братя често са ми казвали: „Ръка, която дава, не обеднява“. 🙂 Добрият търговец в известна степен е и психолог. Той трябва да разбира хората, да усеща емоциите им, да създава приятни емоции в тях. Обичам да работя с хора – толкова са многопластови и интересни! Във всеки има по нещо много специално и впечатляващо, нещо ново, което можеш да научиш. 🙂

Ти как се чувстваш – повече търговец или повече администратор?

Повече търговец. Така започна кариерата ми. Преди близо 15 години започнах работа в една прекрасна фирма, която се занимава с дистрибуция на климатична техника за България. Навлизайки в техническите детайли първоначално бях притеснена, но след това ми стана много интересно. Моят баща се занимава с изграждане на отоплителни системи и ВиК. Аз ясно си спомням, че когато бях много малка постоянно го молех да ме взима с него на обекти, защото много исках да му помагам. Научи ме как се реже с ъглошлайф, как се заварява. Всякакви такива интересни мъжки дейности. Със сигурност това е оказало влияние върху избора ми на професия. Може би всичко е тръгнало на подсъзнателно ниво. Когато бях в 8-ми клас видях една много елегантна дама с куфарче и си казах „Господи, как искам един ден и аз да бъда като нея.“ Години по-късно се чудех какво да уча като се колебаех между няколко специалности, но когато човек много иска нещо – то се случва. Явно тогава много съм го искала, от душата си. По-късно вече мечтаех да се науча да танцувам салса:) Но с годините хората забравят как да искат и да мечтаят истински, забравят даже за какво точно са мечтали.

От колко години работиш за Samsung?

Сега през март ще станат 5 години.

На каква позиция започна? Как избра Samsung?

Стана много случайно. От предишния  ми работодател разбрах, че има отворена позиция и се явих на интервю. На него присъстваха тогавашния генерален мениджър на офиса, който е кореец, както и бъдещият ми началник и всичко стана много бързо. Просто за секунди. Интервюто мина много добре. Веднага след интервюто ми звъннаха да ми кажат, че ме наемат и три дни по-късно заминах за изложението Mostra Convegno в Милано с всички български и румънски партньори. Определено излязох от зоната си на комфорт, но всичко мина много добре.  Аз бях наета да развивам професионалната климатизация на Samsung в България. Преди мен, малките стайни климатици се предлагаха от отдел бяла техника директно във веригите магазини. Сега вече, битова и професионална климатизация са сляти в един отдел, като се обръща специално внимание на каналите за дистрибуция, най-вече с оглед на техническата им квалификация за качествен монтаж и поддръжка на съоръженията.

Колко човека сте в офиса?

Нашият офис е търговски и е разделен по дивизии – бяла техника, черна техника, телефони и таблети, и др. Във всяка дивизаия има различен брой хора.

А ти отговаряш само и специфично за климатична техника?

Точно така. След значителни инвестиции в разработката и производството на климатични съоръжения от ново поколение през последните години и подчертавайки серизоно намерението си да развива този бизнес с пълна сила, в началото на 2017-та година технологичният гигант Samsung Electronics основа дъщерното дружество Samsung Electronics Air Conditioner Europe (SEACE), със седалище в Амстердам. Президент на компанията е Wim Vangeenberghe – изключителен професионалист и човек, с десетилетия директорски опит в европейската централа на многоуважавана от мен японска фирма.

Разполагаме с уникални на пазара продукти и решения за климатизация, като кръглата таванна касета Samsung 3600 и технологията „Wind-Free™”, например.

WindFreeклиматиците в кой клас са– среден, среден към висок?

Много инвестиции се вложиха в това машините да бъдат високотехнологични и надеждни, да бъдат изключително ефективни като работни показатели (Eurovent), да бъдат модерни, стилни, да създават и комфорт. Поради това те попаднат в клас от среднен към висок. Samsung предлага качествени решения за климатизация, с процент на дефектируемост през последните години далеч под средния за всички марки, предлагани в България – още една причина, поради която не можем да намерим място на Samsung в ниския клас.

Конкретно за Wind-Free битови климатици, гамата включва три варианта с различни работни показатели и включени екстри, съответно на различни ценови нива. Wind-Free решение имаме и за нуждите на централната/промишлена климатизация – вътрешни тела (за високостенен монтаж, еднопътни, двупътни и четирипътни таванни касети). От тази година, всички вътрешни тела на Samsung се предлагат само и единствено във вариант “Wind-Free”, с цел осигуряване максимален комфорт за хората в помещенията. Това са продукти без конкуренция на световния климатичен пазар.

Разкажи малко повече за WindFreeтехнологията?

Това е патентована от Samsung технология, която революционизира начина, по който мислим за климатиците. Знаете, че през летните месеци хората често се оплакват от неприятни въздушни потоци в помещенията – духа им в гърба, врата или главата, и могат лесно да настинат. Wind-Free™ елеминира този проблем. Като при всеки нормален климатик и тук имаме клапи, но имаме корпус/панел пробит с повече от 21 000 микро отвори. Те позволяват, при желание на потребителя, машината да започне да работи в Wind-Free режим, продължавайки да охлажда, но деликатно, с приятен полъх. Клапата се затвая, а студът неусетно излиза през малките дупчици и продължава да охлажда. Според Американската Асоциация по Отопление, Охлаждане и Климатизация (ASHRAE), въздух, който е със скорост под 0,15 м/сек се счита за неподвижен. При Wind-Free имаме точно такъв случай на неподвижен въздух.

 

Виждам, че имате много дизайнерски решения.

Да. Стараем се продуктите ни да отговарят на нуждите и изискванията на инвеститорите, архитектите, дизайнерите, монтажниците и всички да са повече от щастливи. Машините ни са красиви, компактни, леки и удобни за обслужване. Пример за иновация е първото и единствено в световен мащаб пуснато на пазара външно тяло за VRF с мощност 84kW в единичен модул. Кръглата таванна касета е един изключителен продукт – много стилна и с допълнителна възможност за персонализация. Освен това няма стандартни клапи за насочване на въздушния поток, а това автоматично означава липса на прах по самото тяло и тавана. Касетата има мощен бустер вентилатор, който дава взможност за насочване на въздуха вертикално надолу или пък за отвеждане директно по повърхността на тавана, продължавайки по стените. Така постигаме Коанда ефект и отново липсва неприятното усещане за въздушно течение, а това високо ниво на комфорт страшно много се харесва на клиентите, тествали машината. Тази касета е напълно кръгла, което я различава от полукръглите касети на други производители и затова можем да наблюдаваме незначително ΔT (Delta T – разликата в температурата, измерена в две различни точки на помещението) = 0.60С. Всичко това ни позволява да климатизираме помещението с около 40% по-бързо и ефективно, в сравнение с останалите подобни продукти на пазара.

Изпълнени проекти към момента?

Вече са много. За мой огромен късмет работя с прекрасни дистрибутори и партньори, възхищавам им се от все сърце! Това са наистина всеотдайни професионалисти, които не се спират пред абсолютно нищо – истинските герои на Samsung!:) Благодарна съм и на тях, и на Господ за страхотната работа, която свършихме заедно през последните години. Нека продължим така и занапред!  Ще спомена само няколко вече работещи обекти, за да не ми се скараш за просрочено време (смее се): Завод на Yazaki в Димитровград, логистичен център на JYSK в Божурище с 2-тръбни и 3-тръби VRF системи с мощност 2MW, завод на Leoni в Плевен с Wind-Free касети, балнеологичен център на х-л Добруджа в к.к. Албена – 600kW инверторни високотемпературни термопомпи, които по време на тестовете на пълно натоварване доставиха 740 kW отоплителна мощност, офис сграда в ж.к. Младост, гр. София, комплекси Акварел и Вива в к.к. Златни пясъци, MAN Bus&Truck центрове в София, Пловдив и Варна, Икономически университет е гр. Варна и много други.

WindFree ли е топ продукта на Samsung в момента?

В момента да, заедно с кръглата касета, но технологията е вече на около две години. Освен тях имаме и страхотни водни конвектори, които са еднопътни, двупътни, четирипътни  и кръгли касети Samsung 3600. Топ продукт е и хибридния ни чилър DVM Chiller. И термопомпите въздух-вода, съчетаващи производство на БГВ с възможност за монтаж на вътрешни тела на директно изпарение. Много интересни решения!

Печелите овации с кръглата касета.

Наистина харесван продукт е, факт. Освен това, корпусът на касетата може да се брандира по различен начин, може и да се осветява, ако желаете. Изглежда наистина стилно. Дори хората, които правят света красив, архитектите, се впечатляват колко успешно касетата се слива с интериора, без да нарушава вълшебния стил и дизайн на помещението, който те са сътворили.

Имате ли проекти с водни конвектори в България?

Да, имаме доста. В момента дори тече изпълнение на базата на голям български производител,  специализиран в производство и доставка на защитно и работно облекло. Там монтираме водни конвектори, тип Samsung 3600 касети за индустриален тип таван.

Как продавате в момента? Къде продавате?

Продаваме на оторизирани дилъри, сериозни и големи компании, които разполагат със технически сертифицирани екипи за проектиране, монтаж и поддръжка.

Удовлетворена ли си в професионално отношение?

Обичам работата си и смятам, че положените през годините усилия вече започнаха да дават чудесни резултати. Все повече хора се убеждават в качеството на техниката ни и забелязват предимствата. С всеки изминал ден се чувствам все по-удовлетворена.

В лично отношение как си? Мъжът ти как те търпи с тази работа?:)

Като се прибера вкъщи ме пита „ти коя си, търсиш ли нещо?“ (смее се) Не прекарвам много време вкъщи, защото постоянно пътувам.

Какво правихте на свети Валентин?

Работих до 22 часа вечерта. Прибрах се, взех си душ, гледах филм и си легнах.

Обичаш ли да пътуваш? Работата го изисква, но това доставя ли ти удоволствие?

Обичам да пътувам и вече дори стягам багажа за секунди. Не обичам прекалено дългите пътешествия с кола. Харесвам да се срещам с различни хора в моите пътешествия, много са ми интересни и винаги успявам да науча нещо ново.

Като беше малка, така ли си представяше живота?

Много различно си го представях, в интерес на истината, но за това най-вероятно са виновни приказките. Аз съм зодия рак и се представях като завършен домашар. Готвя много добре и съм истински кулинар в кухнята. Представях си се с престилка, няколко деца и един мъж, който ходи на работа, грижи  се за нас, аз го обожавам, помагам му във всичко и съм му опора по пътя към върха. Някакво такова приказно съвършенство. 🙂

Ти го постигаш. Превръщаш работата в своя дом. Създаваш ли си уюта на дома в работното място?

О, да. Пространството около мен е затрупано с цветя, снимки и мотивационни бележки. Едно затворено, уютно кътче. Създавам това, което ми липсва докато съм на работа. Искам да ми е уютно и приятно. Получава се.

А кога се чувстваш жена?

Всяка минута. Особено след като си сложа грим, нещата получават друг вид (смее се). Жените можем да се чувстваме като жени много лесно, стига да го поискаме – това е състояние на духа, също като сексапила.

Каква е твоята философия?

Аз винаги съм се интересувала от източните философии. За мен, най-важното е да не забравяме да обичаме себе си, много, във всеки един момент. Човек трябва да е благодарен и смирен, това ще го направи търпелив и щастлив. Както казва един мъдър мой приятел: „Където и да отидеш, винаги ще носиш себе си, затова, постарай се да си обичан и щастлив. Така дори сам, винаги ще си в страхотна компания.“ 🙂

Помага ли ти това да се бориш със стреса?

Като се събудя сутрин винаги изброявам нещата, за които съм благодарна. Съставила съм си списък с три основни точки. Така мозъкът се научава да произвежда повече ендорфин и серотонин, и човек се зарежда с положителна енергия още от сутринта. Почти всичко е химия. А остналото е бокс три пъти в седмицата. Той поне винаги помага на 100% (смее се). Опитвам се да съм максимално подготвена, защото във времена на криза човек не се издига до нивото на своите очаквания, а пада до нивото на своята подготовка.

Какво друго правиш в свободното си време?

Обичам да спортувам, да чета. Преди време усилено танцувах салса – беше една от мечтите ми да се науча, а испанският език ми е страст. Напоследък се върна вече позабравеното ми увлечение по тениса на корт. Чувствам се много щастлива като помагам на хората и животните, обичам да съм част от различни каузи. Поради ред обстоятелства и исторически събития, природата на българина е в някаква степен фаталистична, за жалост. Често си напомням, че всичко се променя много бързо. Гледам да съм благодарна, когато си мисля, че съм на върха, преди да съм паднала, а когато се чувствам зле не забравям, че скоро и това ще мине. Като се фокусираш върху любовта, усмивките и положителните неща, те ти се случват с пълна сила, а междувременно грижата за човек или друго живо същество дава огромен смисъл на всичко.

Като жена какво обичаш да правиш? Вече разбрахме, че гримирането е част от това:)))

Аз много обичам да рисувам. Много ме релаксира и миенето на чинии (смее се). Изпитвам някакъв неудържим порив да си купувам рокли и бижута, нямам логично обяснение. Уча се да медитирам, чувствам се добре и след тежки тренировки, защото тогава мозъкът елиминира стреса и буквално рестартира. Освен това вярва на нещата, които му повтаряме…

За какво си мечтаеш сега?

Опитвам се да се науча да мечтая отново, защото забравих как се мечтае истински, от сърце. Ежедневието и грижите изместиха мечтите, но много искам пак да се науча. И ще се науча. 🙂