„Хроника на една предизвестена смърт“ в Пловдив

Тютюневият склад в Пловдив разрушен за строеж на хотел. Жива верига брани оцелялото.


Автор: Антония Абрашева

Докато заглъхваха празничните салюти по случай 138-та годишнина от Освобождението на България, Пловдив бе насилствено „освободен“ от една от най-достолепните си постройки – най-големият тютюнев склад „Ориент Табак“, разположен върху 1464 м разгъната застроена площ от над 5000 метра. Сградата от 20-те години на 20-ти век е – беше! – емблема на Тютюневия град – целия квартал между ул. „Иван Вазов“ и бул. „Христо Ботев“. Е, беше позагубила повечето от блясъка си през последните 20 години, но все така респектираше с естетиката на архитектурата си.

7af83eb4-8c30-4b97-bd94-4c7fccc44287

Снимка: Лина Кривошиева

Тютюневите складове са органична част от Пловдив. Те се свързват и с първия в България пример за социално предприемачество от началото на 20-и век .  В това число е името на известният търговец на тютюн Димитър Кудоглу. Той използва приходите от два от складовете за издръжка на създадената от него болница „Дом на благотворителността и народното здраве“. Пациентите, които не могат да си позволят лечението, са лекувани безплатно…

lina-krivoshieva_img_3071

Снимка: Лина Кривошиева

Четири от складовете са със статут архитектурно–строително деклариране за недвижими културни ценности.

През 1985 г. сградата на ул. „Одрин“ и ул. „Д-р Г. М. Димитров“ е декларирана като културна ценност с писмо №395/13.02.85 г. НИПК. Кадастралните данни на склада са номер на квартал 284 и пл. № 620.

Поради грешка на местната администрация обаче вместо сградата на ул. Одрин 8 като архитектурна забележителност е вписана друга сграда на същата улица.

Има издадена заповед от НИНКН грешката да бъде поправена – днес!
Проблемът е, че дори сама да не е недвижима културна ценност, сградата попада в границите на групова недвижима културна ценност и за нея и нейната територия важат определени правила, които в случая са напълно пренебрегнати.

Подготовката на разрушаването, освен годините занемаряване от собствениците, започва на 25 февруари със сваляне на покрива на сградата. Вчера бригадата на обекта, на който няма табела с фирма изпълнител, работи без каски и маски против прах.

Новината обаче бързо се разпространява – чрез Фейсбук, където се споделят клипове и снимки. На място се събират възмутени граждани, които смятат, че събарянето е незаконно и се опитват да му попречат, пристигат и медии.

lina-krivoshieva_img_3118

Снимка: Лина Кривошиева

Работниците зарязват техниката и се разбягват, но по тъмно снощи разчистват и извозват „останките“…

Разрешителното за събаряне на сградата, показано от ръководителя на бригадирите пред „Под тепето“, е издадено на 3 февруари 2015 г. от Община Пловдив.

Безкрайно срамен акт в историята на Пловдив. Особено в контекста на Европейска столица на културата 2019. И по подмолния начин, по който се извършва в почивен ден!  От неназован изпълнител и от хора, работещи срещу всякаква трудова безопасност!

Проектът „Тютюневия град“ е заложен в апликационната книга на Пловдив от юли 2014 г., изготвена от фондация „Пловдив 2019“, чийто председател на управителния съвет е кметът на Пловдив Иван Тотев…

През септември миналата година, по време на предизборната си кампания за втори мандат, той обяви, че Тютюневите складове ще бъдат превърнати в следващата арт-зона в града.  Рушащите се постройки ще бъдат ремонтирани и включени в клъстър за възстановяване на занемарени, но важни пространства и сгради в Пловдив….

lina-krivoshieva_img_3165

Снимка: Лина Кривошиева

Интересен е коментарът на арх. Любо Георгиев, директор на One Architecture Week, цитиран от „Дневник“.

Той посочва, че независимо дали една сграда е паметник на културата, за събарянето ѝ се иска разрешение и общинската администрация трябва да е наясно със случващото се. Арх. Георгиев допълва, че общината има механизми, с които да задължи собствениците на стари сгради да ги поддържат. Да извърши ремонт и да „представи сметката“, а при неплащане да предприеме и по-сериозни действия. „Независимо от това каква е собствеността върху сградата, отговорността на общината е да поддържа тази ценност на Пловдив. Има методи, за да контролира нещата“, коментира още той.

По думите му разрушената сграда не е била в добро състояние, но е имало възможност да бъде възстановена.

„За съжаление шизофренията е доста видна.  Тютюневите складове са доста важен елемент от проекта за Пловдив като европейска столица на културата“, посочва арх. Георгиев.

Пенка Калинкова – член на УС на „Пловдив 2019“, културолог, автор на книга и документален филм за Тютюневия град, посочва стенописите на първия етаж на сградата, рисувани месеци наред от големия български живописец Вълчан Петров в края на 80-те години, когато там се е намирала Аптека 22.
Композицията представлява Храм на фармацията. (Снимките в гагалерията са на „Под тепето“)

Според журналистическо разследване на Надя Петрова за „Под тепето“ от август 2015 г., тютюневият склад от 6 години е собственост на преобладаващо италианското дружество „Пи Джей трейд“ ООД. То обаче не е първият, а най-малко третият купувач в по-новата история.

Продажбите на тютюневите складове започват около 2005 година. Много от първите купувачи веднага след това обявяват складовете за продан на цена, която значително надвишава цената на държавния „БТ холдинг“.

4698327

Снимка: БГНЕС

Не е известен първият купувач, но според Търговския регистър през 2009 г. собственик на сградата става Красимир Гергов, който регистрира и фирма „Одрин 8“ ЕООД с капитал 5 000 лева. Три месеца по-късно Гергов продава фирмата си на „Пи Джей трейд“АД. Преди това обаче увеличава капитала от 5 000 на 2 505 000 лв., разбити на 50 дяла по 50 100 лв. и прехвърля всичките 50 дяла на „Пи Джей трейд“АД срещу сумата от 4 700 000 лева без ДДС.

Тогавашният изпълнителен директор на „Пи Джей трейд“ е Фабрицио Алемано. Фирмата е с пловдивска регистрация с управител Георги Бранеков, а предметът ѝ на дейност е „придобиване, управление, експлоатация и разпореждане с недвижими имоти“.
Най-големият акционер в „Пи Джей Трейд“ АД е регистрираната у нас „Кари 9“ ЕООД с едноличен собственик Роберто Тронкони, която притежава 150 акции от всичките 500 в дружеството. Останалите акции са разпределени между физически лица и още една фирма съдружник – „Имобиларе Падана“ ЕООД, която има 50 дяла.

По информация на „Под тепето“, през 2011 г. компанията Проджест Груп със смесено българо-италианско участие, със собственик Фабрицио Алемано и със седалище на ул. „Густав Вайган“ 14, е опитала да построи паркинг на мястото на кино „Космос“. hilton31

През 2013 г. проект за 17-етажен хотел от веригата Гардън Инн на Хилтън взима награда на годишните VIP Property Awards 2013 в категорията „Луксозен обществен проект”.
Мултифункционалната сграда е разделена на отделни сектори – офиси, хотел и бизнес апартаменти, жилищна част, ресторанти, СПА, хранителен магазин и подземнен паркинг. Автор на проектът  е арх. Радко Тодоров от архитектурна компания „RT Consult“.

„Пи Джей Трейд“ подготвя рекламни материали и започна активна презентация на проекта в чужбина, а също и пред казахстанския посланик у нас, в търсене на финансиране.
Проектът е наречен „Многофункционална жилищна сграда с хотелска и търговска част, супермаркет и паркинг“…

Е, може би да, а може би не. Проектът не изглежда зле. Просто мястото му в този вид не е там, въпреки всички изисквания на Хилтън за точно тази локация.

lina-krivoshieva_img_3083

Снимка: Лина Кривошиева

В 8.30 часа на ул. Одрин 8 в Пловдив, на гърба на Автогара Юг, се събират граждани, организирани от Марк Зукърбърг. Да бранят каквото е останало от тютюневият склад „Ориент табак“.

Някои от нас го помнят преди повече от 20 години, когато още беше действащ и беше красив, истински красив. Някои от нас помнят и миризмата на тютюн, смесена с аромата на цъфналите липи по ул. „Иван Вазов“, когато нямаше занемарени, разпадащи се и опасни сгради…

Разрушеното е загубено, но поне стана ясно колко са безумни исканите промени в Закона за културното наследство НИНКН да бъде прескачан, дори в този му обезобразен и кастриран вид, защото общинските администрации сами не могат да организират адекватно и последователно решенията си.

28484377-63dd-4bb1-8240-9fec98c9123e

Снимка: Лина Кривошиева

Тъжно е. Много, много тъжно.

Защото започваме борбата за опазването на подобни ценности, когато вече е твърде късно за каквото и да било, след като години сме мълчали гузно пред обреченото им съществуване. Когато години сме съжителствали с бавното им умиране и сме вярвали всуе, че някой друг ще направи нещо, че държавата ще се погрижи… Преди да се превърнат в паметник на липсата на посока и дори идея за посока не само за развитие на градове като Пловдив, но и на цяла България.

А такива огромни пространства могат да се използват по изключително много полезни начини, без да губят нищо от външния си вид – галерии, театрални сцени, спортни зали, та даже молове и хотели.

4698328

Снимка: БГНЕС

Интересно е сега дали ще има глоби, оставки, наказания… Оправдания и взаимни обвинения е ясно, че няма да липсват…

Само за информация на Община Пловдив и пловдивската прокуратура в Англия, при аналогичен случай с кръчма в западен Лондон, оцеляла от Хитлеровите бомбардировки, държавата осъжда  инвеститора да не може да продава имота или части от него, докато не построи сградата отново – тухла по тухла до последната тухла…

Продължението:
Тютюневият склад – дела и документи
Иван Тотев вече вижда престъпление в събарянето на тютюневият склад
Възстановяват тютюневия склад в оригиналния му вид