Художествената галерия в Русе се руши


От близо 40 години една от най-старите художествени галерии в Русе се руши. Тя пропада, тече при всеки по-силен дъжд или снеготопене.

Основен ремонт на галерията не е правен. Само спешни кърпежи на покрива, за да може да се предотвратят течовете.

„Аз работя тук почти от около 30 години и полека-лека, сградата затихва със своята функция. Ние правим концерти, лекции, най-различни неща. За съжаление, при нас активният период е от март до края на октомври, защото след това става много студено. Само най-големи привърженици минават поединично през зимния период”, разказа директорът на галерията Елена Великова. Според нея пукнатините вече са станали опасни.

Зам.-кметът на община Русе Златомира Стефанова обясни, че през 2015 г. е направен проект, при който е била изчислена стойността на ремонта на галерията – 3 200 000 лв.

„Този проект е имало намерение да бъде реализиран по трансграничната програма, но в този момент общината е кандидатствала с четири други проекта, а самата програма допуска не повече от четири. И предишното ръководство е заложило на големите инфраструктурни проекти, като галерията е останала отново встрани. Със сигурност ще търсим вариант това място да бъде възстановено и това оттук нататък трябва да бъде приоритет”, коментира Стефанова.

Вижте още:

Как да превърнем празната си стена в домашна галерия

Строят приливна електроцентрала и арт галерия на Черно море