Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

И КСБ се включва в протестите в защита на българския строителен бранш

Камарата на строителите в България (КСБ) също обяви национални протестни действия съвместно с ББКП в защита на интересите на българския строителен бранш.

Решението на Управителния съвет на браншовата организация е вследствие от влошаващото се състояние на отрасъла и неглижирането от страната на институциите на сериозните проблеми, пред които той е изправен. Проблеми, за които КСБ алармира повече от година, но резултат няма, посочват от Камарата.

Протестът започва днес в 9,00 ч пред Народното събрание, както и в различни точки в страната.

„Ескалиращите цени на материалите и суровините и неприемането на индексация, бавенето на разплащания за извършени дейности и липсата на инвестиции в строителството поставят фирмите в невъзможност да функционират нормално и да изпълняват своите ангажименти“, посочват в позицията си от КСБ.

От браншовата организация напомнят, че многократно са сезирали отговорните институции – министерства, Народното събрание, политически партии. Провели са десетки срещи, на които са получавали уверения за подкрепа, но към момента резултат няма.

С всеки ден ситуацията в сектор „Строителство“ се влошава. Не само малките, но и средните и по-големите фирми са на ръба на оцеляването.

„Считаме, че очевидно този начин на комуникация с отговорните институции е изчерпал своите възможности. Проблемите на един от ключовите за икономиката на страната браншове се неглижират и явно не са приоритет“, посочват от КСБ.

„Ежедневно фирми преустановят дейността си, а стотици хора вече са без работа. Потърпевши от тази безотговорна политика са и всички български граждани, които ще бъдат лишени от модерна европейска инфраструктура и полагащото им се качество на живот. Липсата на индексация ще доведе до неизпълнение на проектите по европейските програми, връщане на средства и загуба на милиарди за държавата, както и до загуба на работни места и ръст на безработицата. Това не може да продължава!“, пише още в позицията.

От Камарата на строителите в България посочват следните искания:

1. Справедлива индексация сега!

2. Незабавно намиране на решение за разплащане на дължимите към строителните фирми суми.

3. Рестарт на инвестиционната активност и строителството в цялата страна.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) също обяви своята подкрепа към пътно-строителния бранш:

„Като представляваща над 80% от българските предприятия и заетите в тях, АОБР изразява категоричната си подкрепа за справедливите искания и протести на строителния, т.ч. и пътно строителния бранш, а именно:

  1. Справедлива индексация на договорените цени;
  2. Незабавно намиране на решение за разплащане на дължимите към строителните фирми суми;
  3. Рестарт на инвестиционната активност и строителството в страната“.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
строителството 26.07.2022

Недостигът на строителни работници – заплаха за фонда за възстановяване?

Размерът на средствата, осигурени от фонда, е 750 милиарда евро. Сериозният недостиг на работна ръка в Южна Европа означава, че […]

Прочети още

Сбъдва се една хърватска мечта: откриват моста Пелешац

Снощи, 25 юли, за пръв път бе пуснато нощното осветление на моста, превръщайки подготовката за официалното откриване в спектакъл. Мостът […]

Прочети още