Идеи и съвети за създаване на вертикална градина


Жива стена или вертикална градина е доста интересно решение за декорация и освежаване на обстановката у дома и в градината. Вертикалните градини са най-новата тенденция в домашния дизайн и са идеалният начин да донесете природата във вашето жилище.

Те са не само красиви, но и чудесни за качеството на въздуха в дома ви. Според НАСА растенията филтрират токсини и подобряват качеството на въздуха. Освен че превръщат въглеродния диоксид в кислород, живите растения абсорбират вредни летливи органични съединения, формалдехид и изпарения, които се изпаряват от тъкани, домашни аромати, килими, цигари и пластмаси.

Когато създавате стена или вертикална градина, помислете от колко слънце и вода ще има нужда от растението. По-ниски  растения като сукуленти, папрати и ниски треви са добри кандидати.

Като основа можете да използвате палети, отделни малки саксиикихоризонтални плитки корита или специална решетка върху почва и хидроизлоция. Ако не ви се занимава, то имате опцията да купите вертикална градина и напълно готова, поставена в рамка Не забравяйте, че цялото това чудо ще има нужда от поливане и стандартния начин с шишето няма да ви свърши работа. Разпитайте и за поливната система, вероятно това ще е най-скъпата част от цялата инвестиция. Има фирми, които са готови да направят всичко това вместо вас – харесвате си дизайн, растения, метод на поставяне и получавате безценни съвети дали това, което сте замислили е възможно да стане.

Събрахме няколко клипчета, които могат да ви предоставят идея за различните процеси и начини:

Ето някои от най-красивите дизайни на вътрешни и външни стени за създаване на собствена вертикална градина. Въпреки това, нашият съвет е да потърсите специалисти преди да вземете окончателно решение: