Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Идея за къща на дърво, но без дърво :)

Да си признаем, къщичките на дърво не са обект само на детските мечти, но и на тези на възрастните. От представата за приключение или възможност за бягството от ежедневието до луксозни решения за пораснали, къщата на дървото е архетип, в който идеята за защитно гнездо и необходимостта от полезен контакт с природата се срещат.

Има богато разнообразие от примери за къщи на дърво, включително и такива, реализирани без наличието на дърво. Именно такава е и идеята, която избрахме да ви представим. 🙂

Изискана комбинация от майсторство, дизайн и технология, тази къща е отличен пример от света на т.нар. „малка архитектура“, проектирана и построена от португалското студио Madeiguincho Atelier.

Къщата, която носи името на северното съзвездие Касиопея, се намира в просторна градина, разположена в покрайнините на градчето Кашкайш в Португалия. В „наситено с емоционалност място с минимално въздействие върху околната среда“, както самите архитекти казват.

Невидима от външната страна на имота, поради липсата на дърво, на която да я издигнат, архитектите намират друго решение. Дървата къща е окачена на кокили (които, между другото, много ни напомнят на крака на насекомо), закрепени към земята с метални пластини. Вътре има детска площадка на няколко нива. Има и пързалка, люлка и стена за катерене и предлага както място за забавление за най-малките, така и бягство от ежедневието за големите.

Изобретенията изискват знания, но са управлявани от мечти…

Фасетираният, неправилен обем, вдъхновен от формите, характерни за кубизма, е обвит в напречно ламинирана дървесина, покрита с хоризонтални дървени летви.

Остъклените отвори с различни форми и размери – от френските прозорци, отварящи се към терасата до капандурата на покрива – предлагат различни гледки към света. Тези гледки, дори от няколко метра височина, са вълшебни и вдъхновяващи.

Мечтите трябва да са толкова големи, че да можем да растем в тях!

<Джоузи Бисет>

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
23.07.2022

Къща на дърво, но каква!

Известната с високия си клас дизайнерски електромобили компания Polestar прекрачи границите на автомобилния свят, за да създаде елегантна къща на […]

Прочети още
къща на дърво 18.01.2022

Как стандартен апартамент се сдоби с „къща на дърво“

Treehouse е пример за това как всяко жилищно пространство може да се използва ефективно. Разположен в многоетажна сграда в Хонконг, […]

Прочети още