Виж 1към1

ГЕРБ-СДС настоява за проверка на строителството на „Буджака“

Прочети още

ИКЕА забранява колите в нов магазин

ИКЕА обявиха, че няма да допускат автомобили в своя нов магазин във Виена. IKEA Vienna Westbahnhof ще бъде първият магазин на компанията без автомобили с нула места за паркиране. Местоположението му в близост до центъра на града го прави лесно достъпен с обществен транспорт, велосипед, скутер или пеша. Покупките се доставят на същия ден, така че не е нужно клиентите да носят разглобените мебели с метрото.  

Виенската фирма Querkraft Architekten е проектирала шест етажната сграда, създавайки отворена външна решетка, която ще съдържа приблизително 160 дървета, както и други растения и мъх. Озеленените фасади и градината на покрива ще помогнат за по-ниски температури в сградата през лятото. Магазинът ще заема първите четири етажа на структурата, а горните нива ще разполагат с хостел, ресторанти и покривна градина с 345 шезлонга. Четири магазина ще бъдат подредени в линия на Mariahilfer Strasse. До градината на покрива може да се влиза от купувачи, гости на хостела и широката общественост през централен коридор, който свързва всички нива.

Впечатляващият дизайн е вдъхновен от рафт за книги и предлага гъвкавост по отношение на оформлението. Остъклените кутии на всяко ниво разширяват пространството и предлагат рамкова гледка към интериора. Магазинът ще има три различни входа за  различни видове пазаруване – от бързи покупки до дълги пазарувания. Отвореността и прозрачността на интериора създава приветлива среда, а компанията се надява, че местоположението ще се превърне в място за срещи във Виена.

Очаква се магазинът да отвори врати през есента на 2021 г.ИКЕА има за цел да постигне BREEAM сертифициране за сградата. Компанията е предприела редица стъпки, за да стане по-устойчива след 2012 г., включително обещание да стане климатично положителна – или да намали парникови газове, които изпуска до 2030 г.

Източник: ArchitecturalDigest.com