ИКЕА започва да дава мебели под наем


Шведската мебелна компания ИКЕА ще започне да отдава мебели под наем като част от опитите си да изгради по-щадящ за околната среда бизнес, предаде „Гардиън“. Компанията обяви, че иска да изпробва идеята да дава под наем офис мебели като бюра и столове на бизнес клиенти, започвайки в Швейцария. В бъдеще този модел може да се приложи и за кухни.

Стратегията е част от усилията на ИКЕА да проектира и продава стоки, които да може да бъдат поправяни, използвани повторно, рециклирани или препродадени, и да рекламира услуги, които удължават живота на даден продукт.

Пред „Файненшъл таймс“ Торбьорн Луф, изпълнителен директор на „Интер ИКЕА“, която притежава марката ИКЕА, заяви, че компанията обмисля да започне бизнес с резервни части, така че клиентите да могат да заменят компоненти като панти и винтове за мебели, които вече не са налични в магазините на ИКЕА.

Говорител на компанията каза: „Имаме амбицията да вдъхновим и помогнем на хората да играят активна роля в превръщането на кръговата икономика в реалност, което можем да подкрепим, като развиваме нови начини хората да купуват, поддържат и предават продукти.“

„На определени пазари като Швейцария проучваме и изпробваме потенциални решения и имаме пилотен проект за проучване на отдаването на мебели под наем, но все още е твърде рано, за да потвърдим как точно ще изглежда това“, допълни той.

източник: novini.london