Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Има пари за ремонт на кино „Влайкова“! Ще се ремонтират и 4 църкви и Синагогата в София

кино влайкова

Добра новина! Има пари за ремонт на емблематичното за столицата кино „Влайкова“. Както 1към1 информира преди време, сградата се нуждае от спешен ремонт на покрива и от цялостна реновация.

Столичният общински съвет одобри да бъдат отпуснати 50 000 лв. за ремонт на читалище „Антон Страшимиров-1926“, в което се помещава последното квартално кино в София – „Влайкова“.

Средствата ще са от бюджета на Столична община и ще бъдат използвани за ремонт на покрива, северната и източната стена, които се рушат.

Общинските съветници одобриха и отпускането на 300 000 лв. за ремонт и възстановяване на 4 църкви и Софийската синагога.

Средствата отново са от бюджета на Столична община за 2021 г. Ще бъдат разпределени за храмовете „Свети Николай Мирликийски – Чудотворец“; „Свети Пророк Илия“; „Света Богородица – Живоприемния източник“; „Свети Пимен Зографски“ и Централната софийска синагога.

Старинната църква „Свети Николай Мирликийски – Чудотворец“ се намира в центъра на града. Тя е и един от най-старите храмове в София и за която се смята, че първоначалният храм е изграден от самия император Константин Велики – провъзгласителят на християнството като официална религия в Римската империя. Построена е в началото на IV в. заедно с Дворцовия комплекс, предназначен за престоите на императора в Антична Сердика, заемал днешния център на града, т.нар. „Константинов квартал“.

За ремонт ще бъдат отпуснати средства и на храм „Свети пророк Илия“ в столичния квартал Княжево и храм „Света Богородица – Живоприемний източник“ в район „Подуяне“. За изграждането на новия храм „Свети Пимен Зографски“ в район „Изгрев“ са предвидени 50 000 лв. А Централната софийска синагога ще получи 15 000 лв. за ремонт на покрива.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
кино влайкова 12.05.2021

Покривът на кино „Влайкова“ се нуждае от спешен ремонт

Покривът на най-старото действащо кино в страната – „Влайкова“, има нужда от спешен ремонт. За това информираха от администрацията на […]

Прочети още
църкви 01.05.2021

Куполи на вярата: 13 забележителни църкви в Европа

Независимо дали сме религиозни или не, в нашите списъци за пътуване винаги присъстват и поне няколко църкви, които да посетим […]

Прочети още