Има риск 1/3 от София да остане без канализация


Рискът 1/3 от София да остане без канализация в следващите 50 години е огромен. Това коментира заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет в СОС Иван Таков. Според него населени места като Кремиковци и Нови Искър от години са пренебрегвани, въпреки че хората, живеещи там си плащат данъците и имат абсолютното право на нормални условия за живот.

„Опасността те да останат без канализация въобще е огромна, категоричен е Иван Таков. – Изграждането на канализация в София е предвидено да става с помощта на европейски средства. А европейската програма затваря през 2020 година. В случай, че до тогава Столична община не се пребори да прокара проект, а подготвеният проект е много проблемен, има огромен риск в следващите 50 години тези части от София изобщо да нямат канализация“.

Според Иван Таков е хубаво, че все пак нещо за София е направено. „Но в случая то не е повод за хвалба. Да, изградили са канализация в „Симеоново“, но това не решава проблема на София. Това е добро частично решение за един район. Но мисленето трябва да е по-мащабно. Защото няма нищо по-нормално от това в 21-и век хората да разполагат с най-елементарни комунални услуги. И оправданията и кършенето на пръсти, че няма пари, са абсурдни. Защото проблемът с канализацията не е от днес и не се решава за година. А ГЕРБ управляват Столична община вече 11 години“.

Заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет в СОС смята, че канализацията в „Симеоново“ е била използвана за най-обикновен кризисен пиар, предвид неприятната изненада, която обилният дъжд в понеделник вечерта поднесе на управляващите в София.

„За да бъде изградена изцяло канализацията в София, през следващите 8 години са необходими 2 милиарда лева. За тези 8 години, максимумът от средства, които Столична община би могла да осигури по европейски програми, от инвестиционната програма на „Софийска вода“ и парите, които самата община би могла да задели, са 800 милиона. Това са официални данни от доклад, който беше разглеждан на заседание на СОС само преди няколко месеца, обясни финансистът от БСП. – В крайна сметка всичко е въпрос на приоритети. През годините управляващите в Столична община не отделяха достатъчно внимание на този толкова сериозен проблем и затова сме в такава ситуация в момента – в 21-и век сме, а част от столичани ползват септични ями като в 19-и. Освен всичко друго, това носи и сериозен риск за здравето на хората“.

Агенция КРОСС