Инерком: Изненадани сме от решението на КЗК


„Изненадани сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани концентрацията между „Инерком България“ ЕАД и дружествата от групата на ЧЕЗ в България. „, се казва в официално изявление на компанията разпространено до медиите.

Изявлението идва след като Комисията за защита на конкуренцията забрани на Инерком да купи ЧЕЗ.
Забраната е наложена върху придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД, съобщава Дарик Радио.

По време на проучването от страна на Комисията станало ясно, че подобна сделка заплашва конкуренцията на пазара.

Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите надолу по веригата.

Относно пазара на разпределението на електрическа енергия придобиваната група е с естествено монополно положение, посочват от Комисията. Сделката беше обсъждана от временна комисия в парламента. Тя излезе със специален доклад за това.

„Инерком България“ ЕАД внимателно ще анализира мотивите за решението на Регулатора и в следващите дни ще обявим както нашето становище,  във връзка със забраната, така и последващите действия, които компанията ни ще предприеме.“, казват още от компанията.