Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Infinitus Plaza на Zaha Hadid Architects символизира безкрайността

Британското архитектурно студио Zaha Hadid Architects завърши строителството на офис сградата Infinitus Plaza в китайския град Гуанджоу. Футуристично оформената сграда се състои от двойка взаимосвързани органично оформени обеми, свързани с мост. А благодарение на формите им се постига въображаем символ на безкрайността.

Новата офис сграда е създадена в района на бившето летище Байюн, като по този начин директно се свързва с центъра на Гуанджоу, но също и с прилежащите паркове. Патрик Шумахер и неговият екип бяха натоварени със задачата да проектират и построят нова офис сграда за Infinitus China, а строителството започна през 2016 г. Целта бе да се създаде работна среда, която да подкрепя свързаността, креативността и предприемачеството.

Infinitus Plaza се състои от две 8-етажни сгради със заоблен правоъгълен план. Всяка от тях има централен атриум, който внася естествена дневна светлина в интериора. Сградите са свързани с два моста на две различни нива, които се пресичат. Целта на дизайна е да създаде именно впечатление за безкрайност в подредбата на архитектурата и интериора.

Общата площ на сградите е 185 643 кв.м. Най-интересни са галериите с перфорирана метална фасада в медни нюанси. Органичната й концепция и заоблените прорези, кръглата остъклена фасада на атриума, декорацията на вътрешните стени, линейното осветление и сводовете на таваните се пренасят в интериора.

В допълнение към офис пространството има и медицинска лаборатория, изследователски център, зони за релакс, фитнес зала, ресторант и кафене.

Очаква се проектът да получи оценка от три звезди от китайската програма за зелено строителство – за реализацията му са използвани 25 000 тона рециклирани материали.

Всички снимки: Zaha Hadid Architects / фотограф: Liang Xue

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
червена къща 27.10.2021

Ма.Ма – малката червена къща, която затворници сами си построиха

Арх. Ренцо Пиано проектира малка червена къща за затворниците в италианския женски затвор Rebibbia. В Рим, в женския затвор Rebibbia, […]

Прочети още
27.09.2021

Zaha Hadid Architects спечели конкурса за обновяване на литовската жп гара

Zaha Hadid Architects (ZHA) ще проектира реконструкцията на централната жп гара във Вилнюс, Литва и изграждането на изцяло ново съоръжение […]

Прочети още