Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Instagram стартира функциите Reels и Music в България

instagram

Facebook и Instagram обявиха старта в България на функцията Music в двете платформии на Reels – в Instagram. Функционалността Reels, която вече е активна за българските акаунти, e изцяло нов начин, по който потребителите ще могат да създават съдържание във формата на кратки и забавни видеа в Instagram, както и да откриват и гледат такива.

Какво е Instgram Reels?

Reels е нов начин за създаване на кратки видеа в Instagram и откриване на такива като форма на забавление. Функцията прави възможно заснемането и редакцията на до 30-секундно видео с аудио, специални ефекти и редица креативни елементи.

Потребителите могат да го споделят с последователите си в своя фийд, а тези с публични акаунти могат да го направят достъпно за всички в платформата чрез новия създаден за целта Reels таб.

Как да използвате Reels?

Reels функцията можете да използвате през своята Instagram камера. Активирайки я, ще можете да заснемете клип директно чрез платформата. Ще можете и редактирате заснето вече видео чрез множество възможности, сред които:

instagram
  • Audio (aудио) – изберете песен от музикалната библиотека на Instagram или използвайте ваша оригинална музика, като просто запишете Reels клипче с нея. Когато споделите видео с ваше аудио, то ще бъде записано като такова. А ако акаунтът ви е публичен, останалите потребители също ще могат да създават Reels клипове с вашата музика чрез бутона Use Audio (използване на аудиото).
  • AR Effects (eфекти с добавена реалност) – изберете един от множеството ефекти в галерията на Instagram. Така ще можете да запишете множество клипове с различни ефекти.
  • Timer & Countdown (таймер и каунтдаун) – можете да активирате таймер, за да запишете още по-лесно вашия клип.
  • Align (подравняване) – подредете обектите от предишния си клип преди да запишете следващия. Това ще помогне за създаване на по-незабележим и естествен преход между кадрите във видеата. Например, когато сменяте своя тоалет или се включват ваши приятели.
  • Speed (скорост) – можете да забързате или забавите отделни части от видеото или аудиото. Това ще ви помогне да създадете т.нар. slow motion кадри или да останете в такт с музиката.
  • Touch-up (финални щрихи) – добавяте заглаждащ ефект (smoothing) към съдържанието си и др.

Функцията Music във Facebook и Instagram

Българските потребители вече ще имат възможност да добавят и песни към своите снимки и видеа, които споделят като сторита във Facebook и Instagram. Ще могат да добавят аудио и към Reels за още по-добро настроение и атмосфера на видеото.

Заедно с музикалната функция идва и стикерът за текст или т.нар. Lyrics Sticker. С него се активира показването на текста на песента на екрана, както и стикерът за въпроси Music Question Sticker.

Също така вече е възможно да добавяте песни в своя профил в секциите с интереси и хобита или да запазите някое парче да стои най-горе на вашата Facebook стена. Така песента автоматично ще се пуска, когато някой отвори профила ви, и ще води и към Facebook страницата на изпълнителя на песента при клик върху аудиото.

Вижте още: