Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Интериорът на новия влак Orient Express напомня произведение на изкуството!

Имало едно време Orient Express… приказката продължава в бъдеще време 🙂

Историята на влака Orient Express (Ориент Експрес) започва преди около 140 години, когато човек на име Жорж Нагелмакерс кани пътници да се присъединят към него на 2000-километрово железопътно пътуване, което продължава три дни. Успешният „експеримент“ става повод локомотивът продължи да работи през следващите десетилетия, превръщайки се в синоним на „емоционално преживяване, което всеки заслужава да вкуси“. През 2009 г. година обаче последният влак с името Orient Express потегли от Виена на 10 декември, с което бе поставена точката на една цяла епоха в железопътния транспорт.

През 2017 г. хотелиерската група Accor придоби 50-процентен дял и пет години по-късно обяви, че заедно с френските железопътни оператори SNCF ще пусне отново влака Orient Express, наречен „La Dolce Vita“.

снимка: Orient Express

Orient Express = La Dolce Vita

Предвиден да потегли отново на път през 2025 г., наскоро от компанията разкриха подробности около новия интериор на влака, проектиран от Максим д’Анжак (основател на едноименното студио Maxime d’Angeac).

Базираният в Париж архитект се вдъхновяват от старите исторически вагони, с нотки на арт деко, които откриваме като преобладаващи в избора на декорация. За Максим и екипа му процесът започва с изчерпателно изследване на предишните дизайни на влаковете; маршрутите, които предстои да поемат, и контекста на времето, в което работят.

„Отправната точка на този страхотен проект е една мечта“.

„Това е проекция в една епоха – 20-те години на миналия век – и в културата на лукса и нейните занаятчии. Влизайки в обувките на неговите създатели, от Рене Пру до Сузан Лалик, се опитах да интерпретирам отново историята на този легендарен влак, не само с носталгия, но и с желание да разширя неговата история, да ни пренесе на друго място“, казва д’Анжак.

Историята на влака е пренаписана, този път надхвърляйки тенденциите.

В новите вагони, които ще бъдат представени на тазгодишното изложение Design Miami, гостите ще бъдат транспортирани в луксозна капсула на времето.

За разлика от повечето модерни влакове, коридорите и вестибюлите са обмислени толкова детайлно, колкото и основните зони, сред които са вагон-барът, вагон-ресторантът и апартаментите.

Във вагон-ресторанта огледалните тавани отразяват напа масите, фотьойли и лампи, разработени въз основа на оригиналното осветление, използвано във влака.

В апартаментите таблите са с дървени бродерии и мъниста от седеф и бронз. Диванът се трансформира в голямо легло, когато дойде време за сън, докато банята е скрита зад плъзгащи се врати и е изработена предимно от мрамор.

Създаден като произведение на изкуството, бъдещият влак Orient Express е роден от едно чудо, Nostalgie-Istanbul-Orient-Express, изцяло преоткрит и оборудван с изключителни съоръжения.

Това разкрива още Д’Анжак, който е запален любител на пътешественическите романите, италианския ренесансов стил и движението Арт Деко. „Историята на влака е пренаписана, този път надхвърляйки тенденциите. Нищо не е излишно – всеки детайл има значение. Това е отчасти инженерно постижение, отчасти вдъхновяващо мечтите произведение на изкуството, което е олицетворение на френския лукс, допълнено с изискан декор, сублимиран от умението и таланта на най-добрите френски занаятчии”.

Новият влак Orient Express ще бъде представен Design Miami 2022. Изложението започва на 30 ноември и е до 4 декември.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-важното предстои!
22.07.2021

Влакът на Тиери Гоген – новата G-точка за милионери?

Френският дизайнер Тиери Гоген, известен с работата си по проектирането на суперяхти като неповторимата „Венера“ на Стив Джобс, например, този […]

Прочети още
18.10.2022

Една къща с четири интериора: всяка колаборация е възможна!

Къща в малко селце на гръцкия остров Кастелоризо се превърна в емблема на забележителна дизайнерска колаборация. По инициатива на куратора […]

Прочети още