Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Интериорният дизайн е като капка мастило в бистра вода – експлозия, динамика, живот…

дизайн


Темата за интериорния дизайн е необятна. А постигането на баланс между мечтаната визия на дома и неговата практична функционалност, често изглежда като нареждане на сложен пъзел. Не така стоят нещата за Ивана Янкова обаче. Като интериорен дизайнер тя знае, че „ключът“ за подреждането на пъзела е в комуникацията и разбирането на другия. За нея „интериорният дизайн е като капка мастило в бистра вода – експлозия, динамика, живот“, а идеалният проект е този, който предлага функционално и комфортно място за обитание.

интервю: Деница Митева

Ивана, съществува ли понятие като идеален интериорен проект? Ако да, какво е важно да притежава, за да е такъв?

Идеалният интериорен проект е този, който удовлетворява напълно нуждите на обитателите си и те изпитват щастие и комфорт след нашата работа. Независимо дали става въпрос за жилищен, обществен или корпоративен обект, най-важната ни цел като дизайнери е да изградим функционално и комфортно място за обитание и чак след това да помислим как да „облечем“ функцията в красота.

Темата за дизайна на дома е винаги актуална, но как се промениха тенденциите в обзавеждането през последната една година в контекста на световната пандемия и локдауните, които наложиха нови норми в ежедневието ни?

През последната година забелязвам голяма промяна както в начина на живот, така и в работния процес. Все повече хора се свързват с нас и имат интерес и нужда от услугите на интериорен дизайнер. Тази тенденция се дължи на факта, че хората все повече осъзнават спецификата на интериорния дизайн и как той помага за по-добър начин на живот. Възможността да разполагат с пространство, което е оползотворено по максимално добър и функционален начин е все по-примамлива за клиентите.

През последната година нямам жилищен проект, в който да не е заложен работен кът.

Ако пък нямаме възможност за самостоятелно помещение за работа, решението е най-често в дневната или в спалнята. Тогава се водя от няколко фактора, по които да преценя къде е най-удачно да се позиционира – възможностите и разпределението на всяко помещение; нуждите на клиента по време на работа; техниката, която трябва да заложим в тази зона и как този работен кът да се впише в останалата част от интериора.

Всъщност тези промени са в резултат на световната пандемия и масовата (само)изолация или отговор на тенденция, започнала преди това?

Още преди пандемията и затварянето на страната работният кът у дома бе често срещано изискване. Но, ако преди се срещаше при 30-40% от проектите, то сега тази тенденция е при 80-90% от тях. Определено световната пандемия ускори тази масова самоизолация и промени начина на живот на хората.

При проектите, в които не е зададено желание за работен кът или кабинет, се забелязва друга тенденция – все по-често залагаме релакс зони, зони за четете и игра; диваните най-често са с опция за релакс механизъм и др. Т.е. хората, които трябва да продължат да ходят на работа, инвестират все повече в своя отдих, интереси и пълноценен начин на живот у дома.

А има ли “трикове”, с които бихме могли бързо и лесно (а защо не и евтино) да трансформираме дома така, че той да е еднакво функционален както за хоум офис, така и за класна стая, и все пак – да си остане дом?

Разбира се, че има начин как да осигурим място за работа и учене и същевременно чувството за уют и топлина, което домът дава да не се изгуби. Когато трябва да се намесим в настоящия интериор, трябва да вземем предвид разпределението на помещенията и техните възможности, за да осигурим място за работа, но същевременно да не отнемем голяма част от друга зона. Най-често това се случва със зоната за хранене, където трапезната маса се превръща в бюро.

Няма формула, която можем да приложим във всеки дом.

Всеки обект се гледа индивидуално и интериора се „скроява“ спрямо спецификата на помещенията и изискванията на обитателите. Тук имаме два типа характер, които да съвместим – този на пространството и характерите на обитателите, което в много случаи и е голямото предизвикателство на работата ни.

Добра опция при вече готова композиция на мебели, към която да се добави работен и учебен кът, е да се използват модулни мебели, когато пространството позволява, за да могат бързо да се трансформират и ползват другаде в момента, в който спрем да имаме нужда от тях. Моят съвет е да се залага на неутрални тонове, които лесно да се комбинират с останалата мебелировка у дома – бяло, черно, сиво, бежово. Или да се избере материал, който да внесе лек акцент – дърво, препратка към камък или цимент. Разбира се, хубаво е да бъдат използвани в случай, че вече присъстват в интериора.

Интериорен дизайн – проект на Ивана Янкова.

Може ли конкретен пример?

Например, имате кухня в цвят и на плот, и на гръб, които са препратка към дърво – в този случай бих ползвала по възможност същия или максимално близък декор.

Също като песен – има акценти, но и припев, който да създаде връзка между отделните части. Важно е да следваме една и съща тоналност в зоните и помещенията, за да можем да създадем хармонична среда.

А има ли зони, които са по-подходящи от други за добавяне на работен кът?

Има няколко места, които са много подходящи и най-често предпочитани от клиентите. Зоната на телевизора в дневната често е предпочитано място за работа. Така не се отделяме от останалата част от семейството и сме в „центъра“ на събитията. Това носи както позитиви, така и негативи. Затова трябва добре да се обмисли – възможно е да е по-трудно да се съсредоточите в тази зона. От друга страна тя позволява да работите до по-късно без да се притеснявате от това, че пречите на близките си.

Друга опция, която също е избирана е тази в спалнята. В повечето случаи я залагаме до леглото или на отсрещната стена, когато имаме достатъчно пространство. Негативът тук е, че, ако не живеете сами, то е силно вероятно при работа да пречите на половинката си. Друг негатив е липсата на промяна в ежедневието.

За какво трябва да внимаваме, ако предприемаме ремонт или обзавеждаме ново жилище?

Доста са нещата, които трябва да вземем предвид, когато стартираме подобно начинание. Независимо дали човек предприема ремонт на настоящето си жилище или на новия си дом, хубаво е от самото начало да е наясно с това какво иска. Да е наясно доколко е реалистично и приложимо в конкретното пространство. Да зададе ориентировъчен бюджет, с който разполага.

Проект – дизайн на работен кът в спалнята.

Често клиенти ми показват примери и държат на решения от интернет, които не са подходящи за тях.

Например – голяма Г- или П-образна кухня с кухненски остров и зона за хранене не е приложима навсякъде. Колкото и голямо желание да имаме да проектираме подобно решение, понякога рискуваме да “задушим” пространството и да го направим нефункционално.

В работата си предпочиташ да следващ тенденциите или да ги създаваш?

Честно казано и двете ми доставят голямо удоволствие. Подходът ми към всеки интериор е индивидуален и е след като се запозная с клиентите и проекта, който ми възлагат. С времето разбрах, че съм силно интуитивна личност и използвам това качество в работата си. Не всеки клиент е склонен на експерименти и ексцентричност в интериора. Както и обратното – някои хора ми дават пълна свобода и поле за творчество. И в двата случая има тръпка и чар, но различни.

С частни или корпоративни клиенти се работи по-лесно според твоя опит?

И двете групи клиенти са специфични за работа по своя начин и носят своите плюсове и минуси. Интериорният дизайнер, освен да проектира, често влиза и в ролята на медиатор.

При частните клиенти има повече емоция, повече вложени чувства.

Често цяло семейство изказва мнението си за визията на дома им и тя не винаги, даже почти никога, не е еднаква. В тези случаи трябва да се намеся и да взема по щипка от всеки характер и мнение, за да създам тяхното пространство и всеки член на семейството да припознае себе си в интериора.

При корпоративните обекти не е водеща емоцията, а по-скоро прагматичността.

Тук, освен че трябва да опозная екипа, с който работя, е от съществено значение да опозная и компанията, за която проектирам. Често проучванията, които провеждам ме отвеждат до теми, с които никога не съм мислила, че ще имам досег. Изключително интересни са по-старите компании, които имат дълга история, върху която може да стъпи моята идея. Винаги ми е допадала идеята за колаборацията между традиция и съвремие и я включвам в проектите си, когато мога. Компаниите, също като хората, имат своя характер и моята задача е да го опозная и използвам по най-добрия начин.

дизайн
Ивана Янкова /в дясно/ получава награда .

А възможен ли е идеалният баланс между дизайнерско виждане и клиентско желание?

Има няколко фактора, които създават идеален баланс между дизайнер и клиент. На първо място е доверието и то най-вече от страна на клиента към дизайнера. Ако не сте сигурни, че сте открили вашия специалист, то по-добре не започвайте проект заедно. Отсъствието на доверие у страните води до неразбирателства и липса на комуникация, а от това страда най-вече проектът.

Друг фактор е оценяването на нашата работа и труд. За жалост не всеки клиент осъзнава пътя, през който се минава, за да се стане интериорен дизайнер. Това са умения и знания, които се придобиват с години.

Фактът, че можем да скицираме или начертаем нещо за кратко време не означава, че е лесно.

За щастие все по-рядко получавам запитване „да надраскам“ нещо, но се случва да срещна и подобни искания, на които отказвам. Вярвам, че щом не осъзнава спецификата и необходимостта от нашата работа, то този клиент няма и нужда от нея.

Често клиентите се притесняват да се обърнат към услугите на интериорния дизайнер, защото си мислят, че това е скъпа услуга. Какъв би бил твоят съвет към тези от тях?

На пръв поглед нашата услуга изглежда скъпа и не е от първостепенна важност, но това не е така. Проектирането на целия ви дом, офис или търговско пространство спестява време и усилия в търсенето на точните материали и стоки. Лесно и бързо можете да проверите дали нещата, които първоначално искате да се вложат в интериора, са най-добрият избор или има нещо по-подходящо.

Често клиенти ме наемат след като са обзавели сами своя дом. Понякога се налага да променим малко от наличните мебели и материали и да добавим акценти, за да се получи по-хармонична среда. Тогава инвестицията и загубите на средста и време са малки, но има и случаи, в които са закупили скъпи и некачествени стоки и материали, които трябва изцяло да се подменят.

Понякога причина е и убеждението, че с авторитета си дизайнерът ще наложи своите идеи и няма да се съобрази с техните… Ти имала ли си подобни ситуации?

От дете обичам да се поставям на мястото на другия. Да се опитам да видя през неговата гледна точка, да проумея проблемите и желанията му. С годините това умение се засили у мен и го използвам в работата си.

Моят стил на работа е това да вложа идеите и характера на клиентите си, а не себе си. Аз съм човекът, който по-скоро ги насочва към посоката, по която да се движат, отколкото да ги парирам.

дизайн
Интериорен дизайн, проект „МОМА“

Кой момент от работата с клиента намираш за най-труден?

Не бих могла да кажа категорично – това е етапът „Х“. Всеки клиент е различен. Понякога началото е трудно – не са ми дали достатъчно информация, не съм ги усетила правилно като вкус и визия, която да им допадне, но това отминава бързо. Обикновено след първото предложение за дизайна изчистваме тези проблеми.

По-трудни са клиентите, които търсят себе си през цялото време на работата ни.

Тогава корекциите са повече, вариантите се увеличават и съответно клиентът става още по-несигурен. Тогава е трудно, защото няма как да помогна на човек, който не знае кой стил му приляга най-добре.

Търсейки в интернет, попадаме на страшно много информация и предложения за услуги, свързани с интериорни решения. Как да изберем „нашия“ интериорен дизайнер?

Според мен най-важно е дизайнът, който прави, да ви допада и да откривате част от себе си в него. След това е хубаво да проведете разговор с него и да видите дали ви допада като характер и начин на комуникиране.

Много харесвам един от проектите ти – “Мома”. Ще ни разкажеш ли малко повече за него?

“Мома” е идеен проект, създаден с некомерсиална цел – за участие в международен конкурс и с който спечелих второ място.

Проектът е вдъхновен от няколко елемента от българската култура. Главната концепция е изградена от народното разбиране за семейство и дом. Традиционното българско семейство е патриахално, но „Майката“ е символ на началото, на обединяването, на семейството. Народна приказка гласи „Мъжът е главата на семейството, но жената е шията, която дава посоката, в която да се обърне главата“.

Момата, която присъства като образ и акцент в проекта е символ именно на това разбиране, на женското начало, на новото поколение.

Интериорен дизайн, проект „МОМА“

Стъклата с принт на девойки в традиционни български носии създават контраст между традицията, която е изобразена и модерния й разказ.

Традиционното облекло, наред с езика и творчеството ни, е специфично културно явление с дълъг исторически живот. Богатите на художествени елементи шевици, тъкани и метални накити са уникални културно-исторически примери. Облеклото, украсите и накитите изграждат система от знаци, чрез които може да се определи социалното положение на човека, нeговата полова, възрастова и семейна характеристика.

Тъканите с пъстри цветове – символ на природните ни богатства – море, планини, слънце, ниви и по-точно българската „шевица“ откриват място в интериора като пъстри декоративни възглавници, както и специално фрезовани врати и мебели в тяхната форма. В работата ми можете да видите и пафти, които са ползвани в дизайнерските мебели, менците, използвани за декорация.

дизайн
Интериорен дизайн, проект „МОМА“

В проекта съм включила и типични елементи от българската архитектура и интериор – гредите по тавана, варосаните стени и голямото огнище, както и традиционните български килими и черги.

Подобни арт проекти намират ли реално приложение обаче? Готов ли е клиентът да ги приложи в интериорния дизайн на дома си?

Има клиенти, които търсят по-нестандартни решения и подходи за дома и офиса, но все още са по-малко спрямо тези с по-традиционни изисквания. Причината за това идва от обемите, с които се налага да работим. Не малка част от интериорите, по които работя са на тристайни или многостайни апартаменти с по-правоъгълни форми и средно големи квадратури на помещенията. За да мога да предложа и да се възприеме интериор с дизайнерски продукти и декорации, се изисква не само отвореност от страна на клиента, а и възможност това да се осъществи в даденото пространство.

Интериорът не се различава много от изобразителното изкуство в това отношение – за да може да се възприеме една творба правилно, трябва да има необходимото разстояние, за да се види като едно цяло.

Интериорен дизайн, проект „МОМА“

Проекти за интериорен дизайн на Ивана Янкова можете да разгледате и тук.

Вижте още:

21.04.2021

„Домът“ на Versace отвори врати с нови решения за интериора

Официалният шоурум на Versace Home, който ще предлага дизайнерски решения за интериора, отвори врати в сърцето на Милано. Проектът стартира […]

Прочети още
жените 02.04.2021

Жените на Март

Март – месецът, който посветихме на жените, беше специален и емоциален. Срещнахме ви с шест дами от бизнеса в България, […]

Прочети още