Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Инвестициите в имоти – алтернатива за предпазване от инфлацията

инвестициите

Интересът към инвестициите в недвижими имоти остава постоянен, именно защото са се доказали като надеждни и дългосрочни. Те са и добра алтернатива за запазване покупателната сила на спестяванията.

Политическите и икономическите промени в момента обаче представляват нова и непозната заплаха за пазара на недвижимите имоти. За това предупреждават от фондация “Делта Анализи”. Причината е, че се наблюдава както умерена доходност, така и умерен риск. Т.е. няма големи колебания в цените.

И в България, както и в световен план, съществуват множество варианти за инвестиции с цел предпазване от инфлация. Сред тях са дялове в стартиращи компании, акции и облигации на борсите за търговия на ценни книжа. Други такива са инвестициите в криптовалути и стоки като злато, сребро, памук и т.н. Но, въпреки че възможността за печалби при тях е много по-голяма в сравнение с недвижимите имоти, то и рискът е по-висок. Това е причината голяма част от богатите хора в света да инвестират част от парите си именно в имоти, пишат още от Фондацията. В дългосрочен план това е сигурна инвестиция, която предпазва парите от обезценяване – инфлация и хиперинфлация.

Инвестицията в имот предоставя възможност да предпазите спестяванията си от обезценяване и да реализирате печалба в няколко направления. Като цяло доходността е балансирана, но пряко зависи и от това дали имотът е закупен в пика или в дъното на ценовите нива.

Ето какво трябва да имате предвид, за да си гарантирате доходност от закупуването на имот с цел инвестиция:

Как ще се движат ценовите нива?

На пазара на недвижимите имоти съществува вечният въпрос за цените: дали ще се покачат, или ще паднат? На този етап е добре да се отбележи, че банките определят цените на имотите в България. Т.е. колко ипотечни кредита ще отпуснат и на каква лихва. А кредитите от почти 1 млрд. лева на тримесечие и лихвата под 3% са знак, че на този етап няма как да се забележи спад в цените.

А противно на очакванията, цените на имотите не се „сринаха“ заради корона кризата. Напротив – задържаха се и дори се покачват. Една от причините е, че централните банки печатат пари, които съответно се обезценяват (т.нар. скрита инфлация).

За какво да внимавате при инвестиция в имот?

Ако купувате с цел отдаване под наем, имайте предвид, че невидимите разходи са коварен фактор. Добре е да предвидите времето, през което жилището ще стои празно и няма да имате приходи от наем.

Също така помислете дали жилището има нужда от ремонт непосредствено след неговото закупуване. Предвидете и време за довършване, ако е на шпакловка и замазка. А също и времето, за което е възможно да намерите наематели, за какъв период ще останат в жилището и дали ще е необходим ремонт след тях.

Помислете и дали парите, които очаквате от наемателите, ще ви потрябват неочаквано и дали това ще ви притисне да продадете имота преждевременно.

Ако купувате с цел препродажба, за капиталова печалба в рамките на 1 година, трябва да купите на зелено или в строеж. Ако купувате имоти с АКТ 16, ще са необходими поне 3 – 4 години, за да продадете със задоволителна печалба.

При покупка на зелено (или в строеж) трябва да проучите как е финансирано изграждането на проекта. Избирайте проекти, където цените са изгодни и имотите се продават по-бързо. Това ще ви гарантира сигурност от гледна точка на успешното завършване на обекта в срок.

В какви имоти да инвестирам?

Жилищните имоти в градовете с развиваща се икономика и ръст в населението са стабилни. Това обаче не е гаранция, че има стабилност при всички видове имоти. Ярък пример са апартхотелите в курортите. Тъй като те са нов клас имоти, рисковете от инвестиция в тях бе непозната. Много от проектите останаха недовършени, а други не намериха клиенти.

Избирайте развиващи се райони с добра транспортна инфраструктура, където цените са изгодни с по-голям потенциал за растеж. Инвестицията в престижен район е добър избор за хората с големи спестявания. Там обаче потенциалът за растеж и печалба е по-малък. А рискът от временен спад в цената при криза е по-голям.

За да генерирате печалба при покупко-продажба на имот, трябва да сте добре запознати със състоянието на пазара. Т.е. трябва да избягвате надценени и слабо ликвидни имоти. Всички тези детайли обаче изискват постоянно наблюдение. Затова, ако излизате на пазара през големи времеви интервали, от фондация „Делта Анализи“ препоръчват да използвате услугите на специалисти.

Вижте още: