Инженер направи заслон за котки с изкуствен интелект (видео)


Загрижен за благосъстоянието на бездомните котки китаец, решава да вземе нещата в свои ръце. Така в родния му град Пекин, наскоро се появи първият в света заслон за котки, задвижвано от изкуствен интелект.

Уан Си е компютърен инженер, който винаги е бил отдаден любител на животните. Той винаги би ги нахранил и би им осигурил прясна вода за пиене, но през тази мразовита зима, той решава да отиде по-далеч и да се погрижи за крехките котенца. 

Той е установил, че много бездомни котки живеят не повече от две години поради липса на медицинско наблюдение, тъй като много от тях имат общи заболявания, които не се лекуват. Събраните данни показват, че само четири от десет бездомничета успяват да оцелеят в студената зима. Изчислено е, че около 40 000 бездомни котета живеят по улиците на Китай. След като научава тази информация, Уан решава, че е време да се предприемат действия и да помогне на косматите си приятели.

„Просто, исках само да им осигуря топло място през зимата с храна и вода, които не са замразени“, казва Уан. 

Проектът бързо се разраства и Уан се оказа, че създава високотехнологичен приют за котки, който също може да се ползва и като временна ветеринарна клиника. Температурата в заслона е 27 ° C, а вратите са отворени само за котки, чрез камери с разпознаване на лица. Интелигентните камери дори могат да открият и посочат всички потенциални здравословни проблеми, с които може да се сблъскат малките пухчета.

Данните се актуализират редовно и доброволци получават известията, изпратени до техните офиси. Те получават уведомление, ако някоя от котките има общи заболявания като котешки херпесвирус или гинвивостоматит. Високотехнологичният приют също може да определи дали котето е било кастрирано.

Изглежда, че гениалният заслон разполага с всичко, от което се нуждаят котките живеещи на улицата. Най-важното е, че те имат място, където да прекарат смразяващите нощи и екип от прекрасни хора, които са достатъчно любезни да инвестират своето време, за да помогнат на мъниците в нужда.