Искат отмяна на забраната за строителство между 14 и 16 часа


Строителният бранш настоя правителството да отмени забраната, с която не се разрешава строителство и шум между 14.00 и 16.00 ч. Това стана на извънреден брифинг на представители от сектора в Миншистерския съвет. Строителите искат ясни параметри на допустимите децибели шум. От сектора искат да не се спира строежът на обектите у нас, а напротив – да се дават пари, за да бъдат завършени. От Камарата заявиха още, че близо 25 000 работници са се завърнали от чужбина и целта е тази работна ръка да бъде запазена, предава Нова телевизия.

„Преди месец се обърнахме към обществото да не се спира строителството у нас и бяхме чути. Сега дойдохме с друг апел. Строителството е един от най-важните фактори, който задвижва цялата икономика. Това е мислене и на европейските колеги. Вчера проведохме видеоконференция с 20 държави. Английските ни колеги смятат, че за да се излезе от икономическата криза, е необходимо „строително цунами“. Върви ли строителството, върви всичко“, заяви Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара.

Той даде пример с Италия, където се разработва програма за саниране на близо 1,2 млн. жилища. Италианците разчитат, че това ще донесе заетост на 430 000 души в страната, коментира Николов.

„Безобразие е 40 години да не може да свършим Околовръстното шосе. Безобразие е да не може да си осигурим път София – Видин и Северозапада“, категоричен е Николов.

Стана ясно, че по официални данни заетите в бранша са 200 000. От сектора поясниха още, че предстои реализация на ВиК проект в цялата страна.

Малко по-рано сутринта строителният бранш се срещна с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят исканията им.