Историята на куполното строителство


автор и снимка: Лилия Христова

 

Историята на куполното строителство започва преди 80 години. Тогава Бъкминстър Фулър – филисоф, математик, инженер, историк и поет забелязал потенциала в триъгълната форма.

Създавайки структури, аналогични до тези, които природата вече е създала, той започнал да експериментира с различни геометрични форми в края на 1940 г. През 1951 г. той патентовал геодезичния купол и, въпреки че да видите домове с такава форма днес не е толкова често срещано явление, те са най-ефикасната форма за къща.

Така Фулър става известен с популяризирането на геодезичния купол като строителна форма в различни архитектурни проекти.

Никога не променяш нещата, като се бориш със съществуващата реалност. За да промениш нещо, създай нов модел, който ще направи стария вече негоден”, смята той.

Една от неговите цели била да създаде повече с по-малко ресурси, знаейки, че в бъдеще кризата, свързана с недостатъчното жилища ще ни връхлети, особено с изгледите за нарастваща популация. Също така Фулър забелязал съпътстващите конвенционалното строителство проблеми, които до голяма степен отсъствали при използването на техники, използващи форми близки до тези, които природата е създала.

Сферата е най-ефикасната форма, създадена от природата, покриваща възможно най-голямо пространство за сметка на собствената си площ. Съпоставена с дом с подобни размери, построен с правоъгълна форма, домът с формата на купол има 30% по-малко площ (като става въпрос за тази на самия купол, а не за пространството, което покрива).

 

Вижте още:

Разхвърляният дом е белег за психологически проблеми

Необикновеният дом на Марк Твен