Италия въвежда нови мерки срещу коронавируса

Полицията в Чехия използва сълзотворен газ срещу протестиращи срещу мерките заради коронавируса


Италия

В Италия двата почивни дни донесоха по 11 000 нови случая на коронавирус. Премиерът Джузепе Конте обяви, че се въвеждат нови мерки за борба с болестта.

Кметовете на градовете получават правото по своя преценка да затварят всички обществени места след 21:00 ч. Ще могат също така да ограничават работното време на заведенията, както и на броя хора, които имат право да се събират на едно място.

Конте каза, че мерките се въвеждат, за да не се наложи по-късно да има пълна карантина в национален мащаб. Откакто започна пандемията, в Италия от COVID-19 починаха над 36 000 души. Това поставя страната на второ място в черната класация на Европа след Великобритания.

Чехия

Чешката полиция използва сълзотворен газ и водни струи срещу демонстранти в Прага, които протестираха срещу ограничителните мерки заради коронавируса.

Хиляди демонстранти, в това число и радикални футболни фенове, се събраха в стария град, за да искат оставката на здравния министър Роман Примула – авторът на ограничителните мерки срещу пандемията.

Властите започнаха да разпръскват протеста с аргумента, че броят на хората надхвърля позволения лимит.

Това доведе до сблъсъци между демонстранти и полиция.

Вижте още:

Брюксел затваря публичните домове като мярка срещу COVID-19

Авиокомпаниите искат задължителни тестове за COVID-19 преди международни полети