Виж 1към1

1към1 излиза в Коледна ваканция: Светли празници!

Прочети още

Изборът на скиорите – Пампорово или Банско?

Банско отново спечели World Ski Awards 2022 за най-добър ски курорт в България. Пампорово се нареди в европейска класация за най-добрите ски курорти за начинаещи. Боровец пък се конкурира с тях по достъпност на цените.

За 10-и пореден път престижното международно отличие World Ski Awards 2022 е за Банско. Курортът е обявен за най-добрия ски курорт в България и един от най-добрите в Европа. А най-добър ски курорт в света за втора поредна година е алпийското село Вербие в Швейцария.

World Ski Awards е единствената световна инициатива, която оценява и излъчва победители за реални постижения в ски туризма във всяка от 25-те най-добри нации за ски туризъм в света. Победителят бе определен чрез 16-седмично анонимно онлайн гласуване, проведено на сайта на Световните ски награди – www.worldskiawards.com. А право да гласуват имаха професионалисти, работещи в ски индустрията, както и потребители на ски услуги.

Тази година за отличието се състезаваха 211 курорта от 25 страни на 5 континента, а активността на онлайн платформата счупи всички рекорди, след като в гласуването се включиха над 4 млн. души. Сред номинираните бяха и родните Пампорово, Боровец и Витоша, но вотът на скиорите, които ги предпочитат пред Банско, не достигна.

Доминацията на Банско в класацията от 2013 година досега категорично го изстрелва като най-предпочитания зимен курорт у нас. Със същия успех могат да се похвалят само още няколко европейски курорта, сред които са австрийският Кицбюел и френският Вал Торенс.

Не по-малко атрактивен за скиорите, избрали България обаче, се оказва Пампорово.

Сгушен в Родопите, курортът също често попада в различни класации за предпочитани ски дестинации в Европа. В наскоро публикуван от британското издание Condé Nast Traveler доклад например, Пампорово се нареди сред топ курортите, подходящи за начинаещи скиори.

За хората, които тепърва се впускат в практикуването на зимни спортове или имат своите колебания в уменията си, Пампорово се нарежда сред топ европейски курорти като: австрийския Обергургл, френските Мерибел, Ла План и Лез Арк, Саас Фее в Швейцария и други.

ски
Обергургл е малко селце и ски курорт в Тирол, Австрия. Нещо любопитно: Обергургл става популярен, когато швейцарският изследовател Огюст Пикар принудително приключва историческия си полет с балон върху ледник в близост до селцето. Пикар е обявен за първия човек, летял в стратосферата.

Европа има някои страхотни ски дестинации, за които не е нужно да ограбвате банка!

Пампорово и Боровец често са предпочитани от европейците заради достъпните си цени.

Преди броени дни Skyscanner представи проучване, в което двата ни курорта са сред предпочитанията на британците за сезон ’22/’23. Те попадат в класацията като европейски ски дестинации, които освен добра услуга, предлагат евтини напитки и цени на услугите изобщо. Сред тях са и Ливиньо в Италия и Лез Уш във Франция.

Една страна, която става все по-популярна сред тези, които обичат да карат ски, но не искат да харчат огромни суми пари за това, е България. Заедно със своите братовчеди Банско и Пампорово, ски курортът Боровец е идеален за ловците на изгодни сделки, се посочва в проучването.

Оживен, евтин и весел, Боровец е най-старият ски курорт в България, сгушен на около 1300 м в Рила планина и съставен от три отделни зони.

Една от големите атракции на Ливиньо е неговият отличен теренен парк, подходящ и за тези, които все още се учат. Цените на храната и напитките в и около пистите са много разумни. А това го прави предпочитана дестинация сред по-младите скиори.

Има евтини ски почивки и във Франция, където курортът Шамони продава карти за близо £300 в пиковия сезон. В Лез Уш пък е още по-евтино, твърдят от Skyscanner.

Лез Арк, Франция
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
16.12.2021

Викторианска къща от 19 век е готова да посрещне Коледа

Впечатляваща след своята реновация, тази красива къща от 19 век, е готова отново да посрещне Коледа през 21-ви. Елегантният й […]

Прочети още
14.12.2021

Обявиха Европейската коледна столица за 2022

Коледа е аромат на мандарини, блещукащи светлинки и надежда, стопляща сърцата. Но Коледа е и пътуване, откриване на нови туристически […]

Прочети още