Издигат паметник на Шарл Азнавур във Варна


Шарл Азнавур

текст: Димитър Щерев / снимка: БНР

Паметник на великия артист филантроп, посланик на мира – Шарл Азнавур ще бъде издигнат във Варна. Това стана ясно след като бе подписан меморандум за изграждането му между фондация „Азнавур“ и AGBU Варна, научи ексклузивно 1kam1.com.

Мемориалът ще бъде разположен в сърцето на Морската столица. Инициативата ще бъде благословена от Негово Високопреосвещенство Епископ Татев, Архиерей на Арменската апостолическа света църква в България и Румъния. „Морският ни град не е избран случайно за издигане на паметник на Азнавур. Тук живее втората по численост диаспора у нас“, сподели Епископът.

Това ще е третият паметник във Варна от началото на XXI век в чест на чужденци.

В края на октомври м.г. в градинката „Севастопол“ бе поставена скулптура на индийския духовен водач Махатма Ганди, дарение от Правителството на Индия за Варна. Тя е изработена от бронз и е с височина 1,93 м. Неин автор е известният индийски скулптор Рам Сутар – изваял на най-високата статуя в света, 182-метровата фигура на Сардар Валабхай Пател, един от създателите на съвременната индийска република.

Варна не бе избрана случайно за поставяне на скулптура на Махатма Ганди. Той е бил духовен учител и вдъхновител на художника Борис Георгиев (както се нарича Градската художествена галерия в морския град). Ганди позволява единствено на Борис Георгиев да му направи портрет, като под него написва: „В нозете на Бога, в сърцето на бедните“.

Преди 15-ина година в Адвокатската градинка пък бе открит бюст на Ален Боске – френско-белгийски поет и писател от руски произход. Неговият живот също е свързан с Варна. Макар и роден в Одеса, по-късно семейството му емигрира у нас. По време на Втората световна война е бил е редактор на издавания в Ню Йорк от Шарл дьо Гол вестник „La Voix de France“.

Вижте още: