Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Издигнаха “Викът на украинската майка” срещу Паметникa на Съветската армия  

В Княжеската градина в София, точно срещу Паметника на съветската армия вече „крещи“ скулптурата „Викът на украинската майка“.

Това е най-новата творба на скулптора Неделчо Костадинов, като самата идея е на сценариста Христо Илиев-Чарли.

На представянето на скулптурата в четвъртък, което се проведе при засилено полицейско присъствие, се събраха интелектуалци, творци и граждани, които споделиха своята позиция за войната в Украйна и за Паметника на съветската армия. Събитието премина при засилено полицейско присъствие.

Начало на събитието дадоха Георги Стоев-Джеки и Христо Илиев-Чарли.  След тях говориха Михаил Неделчев  (учен, историк и теоретик), Иво Инджев (журналист и писател) и Георги Лозанов (културолог и медиен експерт). 

Издигането на “Викът на украинската майка” приключи с новата песен на Васко Кръпката – „Нова история БГ“, посветена на ужасите в Украйна.

Самият скулптор коментира за медиите, че символиката на творбата му може да се разчете преди всичко в напрежението и енергията, които изригват от самата жена. „Тя не е красива, но и истината не е. Трябва да има енергия, която да събори отсрещния паметник“, коментира Костадинов. Авторът допълни, че очаква както положителни, така и отрицателни реакции. И се оказа прав.

Викът на украинската майка
Тази снимка: Костадин Ангелов, фейсбук. Заглавна снимка: БТА
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Холокоста 20.09.2021

Въздействащ дизайн и впечатляваща геометрия – първият паметник на Холокоста в Амстердам

На 19 септември нидерландският крал Вилем-Александър откри паметник, посветен на нидерландските жертви на Холокоста в Амстердам. Първият национален мемориал, който […]

Прочети още
27.04.2022

Издигат гигантска скулптура от 350 живи дървета в чест на Кралицата

21-метрова скулптура във формата на гигантско дърво – „Дървото на дърветата“, ще бъде издигната пред Бъкингамския дворец в чест на […]

Прочети още