Изградиха интелигентни пешеходни пътеки във Варна


пешеходни пътеки

текст: Димитър Щерев, снимка: Община Варна

Приключи изграждането на 25 интелигентни пешеходни пътеки във Варна, които започват автоматично да светят при засичане на пешеходец, който е стъпил върху тях. Индикацията се извършва от датчици, инсталирани в пътната настилка, а светлинната сигнализация предупреждава шофьорите.

Новите пешеходни пътеки са част от втората фаза на приключилия проект за интегриран градски транспорт на Варна, съобщи ръководителят на проекта Христина Костадинова.

С цел повишаване безопасността на гражданите бе надградена и системата за достъпност на незрящи. 46 кръстовища бяха оборудвани с бутони за заявка на звуково оповестяване, допълниха от община Варна.

В рамките на проекта бяха реализирани и редица мащабни ремонти – на ул. „Стефан Стамболов” и автоподлез на бул. „Приморски“, на уличната мрежа по трасето бул.“Цар Освободител“ – в обхват от бул. „Приморски“ до бул.“Княз Борис I“, на уличната мрежа по трасето по бул. „Първи май” – в обхват от ул.“Мара Тасева“ и др.

От община Варна съобщиха още, че е направен ремонт по трасето на бул. „Васил Левски“ – в участъка от ул.“Подвис“ до бул. „Осми Приморски полк“, като е изграждадена и велоалея.

Приключва изграждането на паркинг край бл. 211 в „Кайсиева градина“ в район „Владислав Варненчик“. Оглед на обекта направиха кметът Иван Портних и районният кмет Николай Костадинов.

Предстои да започне изграждането и на паркинг зад бл. 201. Продължава работата и по проекта за нов паркинг срещу бл.302, до училище „П. Яворов“, който предвижда и обновяване на пространството около него.

Обемът от ремонтни дейности в III микрорайон на „Вл. Варненчик“ включва и цялостен ремонт на алеята в близост до бул. „Янко Мустаков“, с изграждане на нови тротоари, ремонт на прилежащите паркинги и осигуряване на допълнителни паркоместа. Предстои строителство на паркинг северно от бл. 309, на зона за отдих и цялостен ремонт на съществуващата такава зад бл. 308, съобщиха още от община Варна.

Вижте още: