Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Изградиха комплекс от 11 къщи между съществуващи дървета, без да докосват нито едно

Paradinha е туристически комплекс в планинския пейзаж в северната част на Португалия, за чийто проект е избрана архитектурната фирма Summary, която се ръководи от натуралистичната структура на местоположението в целия дизайн.

Архитектите от град Порто изградиха единадесет малки къщи, забапазвайки изцяло структурата на съществуващия терен, а резултатът представлява впечатляващо с дизайна си селище подходящо както за туризъм, така и за целегодишно живеене.

Малки къщи подходящи за целогодишно живеене

Както самите архитекти обясняват, традиционните къщи биха били „трудни и изключително скъпи“ за изпълнение на проекта:

„Като се имат предвид неравностите и отдалечеността на този терен, би било трудно (и изключително скъпо) да строим традиционни сгради. В този случай използването на сглобяеми конструкции не беше просто избор, а единствената ефективна опция, която имахме, за да опростим строителния процес при такива условия. Първоначалното задание на клиента бе да изградим няколко туристически стаи по терена. Ние предложихме не стаи, а малки къщи, така че някои от тях да могат да функционират не като туристически обекти, а като къщи за пълноценно обитаване“.

Комбинацията между тези две решения (туризъм + жилища) позволява комплексът да бъде обитаван през цялата година, а не само през лятото, което повишава целесъобразността на инвестицията.

4 архитектурни типологии

Къщичките, изработени от дърво върху бетонна основа, предлагат четири различни типологии и площи от 28 до 58 квадратни метра.

Сградите следват естествената конфигурация на терена, без да я променят, като са запазени оригиналните каменни зидове и съществуващите дървета.

Функционалност

Проектът използва системата Gomos, модулна система, която е отговор на необходимостта от опростяване на строителните процеси. Решение, проектирано от Summary, което включва модули с цялостни вътрешни и външни довършителни работи, изолация, дограми и врати, ВиК и ел. инсталации, както и мебели.

Има и басейн…

На най-високата точка на комплекса е изграден плувен басейн. А гледката, която се открива от него – към целия комплекс, както и към близките планини, е вълшебна.

Галерия:
Всички снимки: Summary, фотограф: Fernando Guerra

Харесайте страницата ни във Facebook – най-важното предстои!
10.10.2022

Екологични и икономични – 3 нови примера от строителството с бамбук

Бамбукът като основен строителен материал е познат от древни времена като един от най-бързо развиващите се възобновяеми строителни материали в […]

Прочети още
28.09.2022

Бохемска рапсодия: семейна къща от Чехия

Всичко започна с откриването на последния парцел за строителство в Рашовка преди седем години… Изерските планини в Бохемския рай* на […]

Прочети още