Изграждат нов кей на остров Света Анастасия

Удължават стария и изграждат нов кей за акостиране на плавателни съдове на острова край Бургас


кей остров

В ход е проектът за изграждане на нов кей (кейова стена с дължина от 40 м) и удължаване с 10 м на вече съществуващата кейова стена на остров Света Анастасия. С реализацията му ще се получи пристан, затворен от две страни, а не защитен само от едната.

В момента се работи по по Ел и ВиК захранването. Изготвят се и модулите, които ще се сглобяват на място за изграждане на новия пристан.

До седмица трябва да започне и работата в акваторията на острова. За целта ще бъде използвана плаваща платформа. Ремонтните дейности ще се случват под Лекарната, на разстояние от Гъбата, която няма да бъде засегната по никакъв начин. Няма да бъде засегната и която и да било друга от забележителностите на острова, уверяват от община Бургас. Даже напротив – очаква се с изпълнението на проекта да бъде защитена от ерозия неговата скалиста основа.

Работата няма да попречи на туристическия сезон и дори се очаква с изграждането на новия пристан да бъде удължен периодът за посещение на острова, допълват от общината. Той ще осигури по-безопасно акостиране, а при лошо време ще е убежище за малки плавателни съдове.

кей остров
снимки: община Бургас

За остров Света Анастасия:

Остров Света Анастасия е с вулканичен произход. В резултат от въздействието на вятъра и вълните, през вековете са се появили скалните му образувания – Гъбата, Дракона, Портата на слънцето, Пиратския кораб. Островните брегове са каменисти и недостъпни.

За пръв път островът е нанесен на картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен през XVII век. А от 2001 г. островът е със статут на културно-историческа забележителност.

Вижте още: