Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Изложба на архитектурни миниатюри от българин в Музея в Тараклия

миниатюри

В Музея на културното наследство в град Тараклия откриха изложба на архитектурни миниатюри, изработени от дърво, дело на бесарабския българин Анатолий Дечев. Експозицията бе открита в присъствието на инициатора на изложбата – кмета на града Вячеслав Лупов, който лично достави ръчните изделия от Кишинев. Изложените в музея около 30 експоната изобразяват архитектурни паметници, предимно църкви от 15 век и предмети от бита.

Анатолий Дечев е бесарабски българин, родом от Тараклия, който в момента живее в столицата на Молдова. Майсторът е участник на многобройни републикански междуетнически експозиции. За 12 години, откакто се занимава с това изкуство, той е изработил повече от 400 миниатюри ( фигурки на църкви, оръжие, музикални инструменти, лодки и др.), от които най-малките са с големина едва 5 см.

Страстта към занаята го споходила на 50-годишна възраст, след като решил да бъде кръстен в православната църква. В Молдова той е и единственият, който се занимава с дървена архитектура в миниатюра.

„70% от моите творби са църкви. Имам и копия, но най-вече това е импровизация. Моята задача е да не се повтарям. Общо има над 300 църкви. Повечето от тях са разпръснати по целия свят“, с усмивка каза майсторът – подполковникът от полицията в запас Анатолий Дечев.

„Имам мечта да направя копие на цигулка Страдивари“, споделя Дечев (на снимката: в ляво)

миниатюри
снимки: А. Дечев / източник: Mузей культурного наследия (фейсбук)

„Събитието е посветено на великденските и майските празници, особено на храмовия празник на град Тараклия“, отбеляза директорът на музея Татяна Некит, цитирана от БТА. Изложбата ще бъде представена до 31 май 2021 г.

Вижте още: