Износът на Китай по-висок от прогнозирания


Китайският износ се е увеличил повече от очакваното миналия месец, тъй като ключовите пазари облекчиха мерките за ограничаване поради коронавируса, показват официалните данни в понеделник. В същото време вносът неочаквано се е свил въпреки натиска за увеличаване на вътрешното търсене.

Износът е пострадал по-малко, отколкото бяха опасенията, благодарение на глобалното търсене на медицински консумативи, но икономистите предупредиха, че възраждането на новите инфекции в някои региони означава, че перспективите остават несигурни.

Износът се е увеличил с 9,5% на годишна база през август, съобщиха от митническата администрация, което надмина прогнозата от 7,5% от анкета сред анализатори на агенция „Блумбърг“.

Забавянето на растежа на износа беше „нещо, за което трябва да следим“, Ирис Панг, главен икономист на ING за голям Китай.

Тя добави, че растежът на износа е неравномерен в различните сектори – докато медицинското оборудване и интегралните схеми отбелязват значително подобрение през първите 8 месеца, доставките на дрехи и обувки регистрират двуцифрен спад през същия период.

Томи Сие, ръководител на изследванията за Голям Китай в OCBC Bank, добави, че износът за САЩ остава относително силен.

Вносът, който се срина през май, но оттогава се подобри, се сви с 2,1% – много по-лошо от 0,5% растеж, отчетен от анализаторите.

Икономистите обаче заявиха, че перспективите са по-малко мрачни, след като ценовите ефекти бъдат коригирани, а Джулиан Еванс-Причард, старши икономист по Китай в Capital Economics, изчислява, че обемите на вноса са нараснали с 9,5% в сравнение с миналата година.

Митническите данни показват, че вносът на месо е отбелязал най-голям скок, нараствайки със 73,4% на годишна база от януари до август.

Данните от понеделник също показват, че излишъкът от търговията на Китай със САЩ се е увеличил с повече от 25% миналия месец.

Напрежението между САЩ и Китай ескалира на различни фронтове, включително справяне с пандемията от страна на Пекин, политиките му в Синцзян и Хонконг и технологиите.